Φλέγεται ολόκληρη η Μεσόγειος, την ώρα που στην Ελλάδα ο «Κλέων» κάνει μια μικρή ανάπαυλα, με τον υδράργυρο έως τους 40 βαθμούς, αλλά να επιστρέψει δριμύτερος από την Πέμπτη. Όσοι μπορούν αναζητούν και σήμερα ανάσες δροσιάς στις παραλίες που είναι ασφυκτικά γεμάτες από νωρίς το πρωί.
Στη γειτονική μας Ιταλία, ο καύσωνας με την ονομασία «Χάρος» παίρνει τη θέση του «Κέρβερου» με ακραίες θερμοκρασίες που θα φθάσουν ακόμη και τους 48 βαθμούς σε Σαρδηνία και Σικελία.
Άδειοι δρόμοι, έρημες πόλεις…παραλίες ασφυκτικά γεμάτες… Η Ιταλία έγινε Σαχάρα..16 πόλεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό με συστάσεις για τους πολίτες να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Πιο άτυχοι από όλους οι τουρίστες.
Όπως δήλωσαν κάτοικοι της Ρώμης: «Αν έρθεις το πρωί θα δεις πολλούς ανθρώπους πριν τις 10 π.μ.. Αν έρθεις όμως στη διάρκεια της ημέρας, δε θα βρεις κανέναν».
«Εάν θέλετε να έρθετε στη Ρώμη του χρόνου, θα πρότεινα αρχές Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Μαΐου, γιατί είναι πολύ δύσκολο να αντέξεις αυτή τη ζέστη».
Η στάθμη του Τίβερη που διατρέχει την αιώνια πόλη έχει κατέβει επικίνδυνα, αποκαλύπτοντας ακόμη και τα ερείπια ρωμαϊκής γέφυρας δύο χιλιάδων ετών.
«Είναι επικίνδυνο πλέον για όλα τα σκάφη και τα τουριστικά σκάφη που πλέουν στον ποταμό», δήλωσε ο Τζιανλούκα Μπορσάρι, αστυνομικός στη Ρώμη.
Εξοπλισμένοι με βεντάλιες, καπέλα και ομπρέλες οι επισκέπτες της Βενετίας προσπαθούν να μη χάσουν την υπομονή τους. Οι γονδολιέρηδες από την άλλη δηλώνουν απογοητευμένοι.
«Η ζέστη μας προκαλεί μεγάλο κακό γιατί η θερμοκρασία μέσα στη γόνδολα φτάνει τους 50 βαθμούς», δήλωσε Ιταλός γονδολιέρης.
Ανάσα για τους Ιταλούς δεν αναμένεται σύντομα, καθώς έρχεται νέο κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες που θα έχει όμως επίκεντρο τη Σαρδηνία.
Ο Ιταλός υπουργός κλιματικής αλλαγής Τζιλμπέρτο Πικέτο Φράτιν, δηλώνει ότι η χώρα του βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο θερμότερο μέλλον: «Η Ιταλία υποφέρει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες σημαίνουν και αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας και θερμοκρασία εδάφους».
Το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ισπανία έδωσε τη θέση του σε πυρκαγιές. Στη Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά οι αρχές έδιναν όλη νύχτα μάχη με τις φλόγες. Περίπου 5000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους, και χιλιάδες άλλοι αρνούνται.
«Η πολιτική προστασία έρχεται εδώ και σε αναγκάζει να αφήσεις το σπίτι σου, σε αναγκάζουν να χάσεις όσα έφτιαξες δουλεύοντας όλη τη ζωή σου και να τα αφήσεις να καούν», τόνισε κάτοικος της περιοχής.
Σε κλοιό καύσωνα παραμένει και η απέναντι πλευρά του Ατλαντικού με το ένα τρίτο των Αμερικανών να βιώνει συνθήκες ακραίου καύσωνα. Στο Τέξας οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Στο Φοίνιξ της Αριζόνας ο υδράργυρος τη νύχτα έδειχνε 47 βαθμούς κελσίου. Στο Λας Βέγκας αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας και στην Καλιφόρνια οι Αμερικανοί αναζητούν λίγη δροσιά στις παραλίες εν μέσω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.