Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow @Nakos_Ioannis
Σε μεγάλο αναβρασμό βρίσκεται η Ιταλία τους τελευταίους μήνες, καθώς η οικονομία της δείχνει να συρρικνώνεται μέρα με την μέρα και το μέλλον της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής και εμπορικής δύναμης της Ευρωζώνης φαντάζει δυσοίωνο. Υπάρχουν αρκετά σενάρια τα οποία καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που σταθερά εδώ και αρκετό καιρό προσανατολίζονται προς μια οικονομικά αβέβαιη πορεία για την Ιταλία, με το ενδεχόμενο μιας τραπεζικής κατάρρευσης να είναι πλέον πάνω στο τραπέζι.
Δημοψήφισμα από Ρέντσι
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ.Ρέντσι έχει προκηρύξει ή μάλλον καλύτερα προαναγγείλει εδώ και αρκετούς μήνες της διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για την χώρα του το οποίο μάλιστα θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες. Η κρισιμότητα του είναι πολύ σημαντική, καθώς ένα από τα πολλά σημεία με αστερίσκο έντονης πολιτικά και μη σημασίας είναι το γεγονός πως για πολλούς ο στόχος της συνταγματικής μεταρρύθμισης είναι να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση της χώρας. Με απλά λόγια δηλαδή, και έτσι όπως εγώ το κατάλαβα, προωθείται η κατάργηση της Γερουσίας και έτσι τα νομοσχέδια δεν θα πρέπει να εγκρίνονται και από τα δύο σώματα (βουλή και Γερουσία) γεγονός που προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές καθυστερήσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν θα πρέπει να μην αναφέρουμε και την αντίθετη άποψη, δηλαδή εκείνων που είναι ενάντια στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και αναφέρουν πως μία τέτοια μεταρρύθμιση θα είχε ως απότοκο την υπερβολική συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια της Ιταλικής Κυβέρνησης.
Μέσα στο όλο κλίμα αβεβαιότητας, έρχονται να προστεθούν και οι εκρηκτικές δηλώσεις του Ρέντσι, ο οποίος σε αρκετές δηλώσεις του έχει υπεραμυνθεί της πρότασης του, λέγοντας πως σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ, θα παραιτηθεί, πράγμα που κατά πάσα περίπτωση θα οδηγήσει σε νέο κύκλο πολιτικών ανωμαλιών με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις.
Οι τράπεζες
Στην συγκεκριμένη περίπτωση και εάν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επαληθευτεί τότε θα έχουμε ορατό κίνδυνο για κατάρρευση οκτώ τραπεζών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα γνωρίζουμε πως η Ιταλία έχει οκτώ τράπεζες μεταξύ των οποίων την Monte dei Paschi di Siena, τις aVeneto Banca and Carige και τις Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara. Αυτό το οποίο και νομοθετικά έχει προβλεφθεί σε μια τραπεζική κρίση σύμφωνα και με τις νέες διατάξεις είναι το γεγονός πως με τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ τις ζημιές θα κληθούν να τις επωμιστούν, τόσο οι μέτοχοι όσο και κάτοχοι χρέους, πράγμα που θα οδηγήσει έντονους προβληματισμούς και πολύ πιθανόν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Επιπροσθέτως, τα στοιχεία της Ιταλικής κυβέρνησης φανερώνουν πως οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας τους το 2015-2016 λόγω των «κόκκινων» δανείων, ύψους 360 δις ευρώ, γεγονός που φανερώνει την δυστοκία των εσόδων-εξόδων των τραπεζών.
Ο αντίκτυπος στο εσωτερικό και εξωτερικό της Ιταλίας
Παράλληλα, έντονοι είναι και οι φόβοι για το ξέσπασμα αλυσιδωτών αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ιταλίας με πολλούς να υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ως διττό αποτέλεσμα. Από την μια ενδέχεται να αυξηθούν τα ποσοστά του κόμματος του Πέπε Γκρίλο και από την άλλη να μπει για τα καλά στο παιχνίδι το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Το τελευταίο σενάριο θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις, καθώς η Ιταλία είναι η τρίτη σε δύναμη και ισχύ οικονομία στην Ευρωζώνη, πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει μια επιπρόσθετη βοήθεια εκ μέρους των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Συμπερασματικά, σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε ποιο σενάριο θα δει το φως της δημοσιότητας και ποιο θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη και που, κατά πάσα πιθανότητα, θα φανερώσουν και το ποιο θα είναι το μέλλον για την Ευρώπη γενικότερα που δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της στις καρδιές και το μυαλό των πολιτών της.