Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αναμένεται να ζητήσει τη έγκριση της Βουλής για έξτρα δαπάνες 10 δισ. ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακάμψει μια από τις πιο ευάλωτες οικονομίες της Ευρώπης: της ιταλικής.
Το επιπλέον ποσό θα διευρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 11% του ΑΕΠ για το 2020, έναντι τωρινής εκτίμησης για 10,4%, ανέφερε αξιωματούχος.
Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος της κυβέρνησης για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας – ένα εγγυοδοτικό ταμείο για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πόρους για πόλεις και περιοχές καθώς και πρωτοβουλίες της ΕΕ – αναφέρουν πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Η Ιταλία που είναι ήδη αντιμέτωπη με ένα από τα υψηλότερα χρέη στον πλανήτη, πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες ώστε να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από το lockdown. Αν και η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να επιταχύνει μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, η ανησυχία έγκειται πως στους επόμενους μήνες η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, κυρίως όταν τα βοηθητικά μέτρα όπως η απαγόρευση των απολύσεων και η αναστολή καταβολής φόρων θα πάψουν να ισχύουν.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 60 δισ. τουλάχιστον το 2020-2021 αν η κυβέρνηση Κόντε αποφασίσει να κάνει πλήρη χρήση των προγραμμάτων στήριξης της ΕΕ.
Ήδη η κυβέρνηση έχει εγκρίνει δύο πακέτα στήριξης ύψους 75 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο Κόντε σε οικονομικό φόρουμ χθες, «είμαστε έτοιμοι για νέε παρεμβάσεις».
Βασική προτεραιότητα της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού του Κόντε είναι να αποφευχθεί η αύξηση της ανεργίας όταν το πρόγραμμα λήξει στα μέσα Αυγούστου. Αν και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παραιτήθηκαν από την αναζήτηση εργασίας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα για άλλες τέσσερις εβδομάδες, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να παρασχεθεί υποστήριξη «για όσο διάστημα θα είναι απαραίτητο».
Η ύφεση πλήττει μια οικονομία που ήδη είχε συρρικνωθεί στα τέλη του 2019. Η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει συρρίκνωση μεταξύ 9,2% και 13,1% φέτος και μια πιο περιορισμένη ανάκαμψη το 2021.
Κάτι τέτοιο θα στείλει το χρέος πολύ πάνω από το 150% του ΑΕΠ. Παρόλο που το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκρατεί τα επιτόκια, οι οικονομολόγοι λένε ότι το ταμείο ανάκαμψης που προωθεί η ΕΕ είναι το κλειδί ώστε μνα μην βγει εκτός ελέγχου το κόστους δανεισμού της Ιταλίας.
Ο φόβος για στίγμα που συνδέεται με τη χρήση του ταμείου διάσωσης της Ευρώπης αυξάνει το βάρος για την Ιταλία. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επιλέγει να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων, όπου μπορεί να δανείζεται με περίπου 1,4% για 10 χρόνια. Στοχεύει επίσης και στους Ιταλούς αποταμιευτές με νέα έκδοση που απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές.
Την Τρίτη η Ιταλία ανακοίνωσε νέα έκδοση ομολόγων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.