Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ιταλία: Ο Ντράγκι έλαβε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση

Εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο κ. Ντράγκι καλείται πλέον να διαπραγματευτεί με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση που θα συγκεντρώνει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και επεσήμανε ότι αποδέχεται την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δήλωσε δε αισιόδοξος πως θα υπάρξει ενότητα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

«Θα λάβουμε τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές και στην κοινωνική συνοχή. Θα απευθυνθώ με μεγάλο σεβασμό στο κοινοβούλιο», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.

Εξήγησε, τέλος, ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στο έργο του και ότι στην συνέχεια θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Ματαρέλα αν κατάφερε να συνθέσει κυβέρνηση.

Μέχρι αυτή την στιγμή, την προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι στηρίζουν η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε όμως ότι η πολιτική του δύναμη δεν θα προσφέρει την αρωγή του στην νέα αυτή προσπάθεια και ότι «μένει πιστή στον Τζουζέπε Κόντε».

H συνάντησή των κ.κ. Ματαρέλα και Ντράγκι στο μέγαρο Κυρηνάλιο διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων