Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών μετά την καταδίκη του για υπεξαίρεση

Παραιτήθηκε πριν ξεσπάσει σύγκρουση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους στην Ιταλία ο υφυπουργός Μεταφορών και μέλος της ακροδεξιάς Λέγκας, Εντοάρντο Ρίξι, ο οποίος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση την περίοδο που ήταν περιφερειακός σύμβουλος. Ο Ρίξι αρνείται όλες τις κατηγορίες, ωστόσο δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή μέχρι να ασκηθεί η έφεση του.

Σύμφωνα με το Reuters, το Δικαστήριο της Γένοβας καταδίκασε τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών σε φυλάκιση τριών ετών και πέντε μηνών για απάτη με τα θεσμικά έξοδα που δήλωνε την εποχή που ήταν περιφερειακός σύμβουλος στην περιοχή της Λιγουρίας, το 2010-12. Παρά το γεγονός ότι αρνείται τις κατηγορίες, ο Ρίξι παραιτήθηκε, για να μην ξεσπάσει σύγκρουση ανάμεσα στη Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, με το δεύτερο να διατηρεί ως ορόσημο στην πολιτική του τη μάχη κατά της διαφθοράς.

«Δέχομαι την παραίτησή του μόνο και μόνο για να προστατεύσω τον ίδιο και την κυβέρνηση από ανόητες επιθέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Λέγκας και μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι.

Πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος για την εντιμότητα του Ρίξι και τον διόρισε εκπρόσωπο της Λέγκα για τον τομέα των μεταφορών και των υποδομών – μια κομματική αλλά όχι και κυβερνητική θέση. Όπως είπε, είχε λάβει την επιστολή παραίτησης πριν ανακοινωθεί η καταδίκη του Ρίξι.

HTML tutorial

Διαχρονικά τα προβλήματα της Λέγκας με τη Δικαιοσύνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκυβερνών κόμμα στην Ιταλία αντιμετωπίζει θέματα με τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, είχε καταδικαστεί οριστικά με κατάσχεση 49 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Λέγκας του Βορρά για απάτη στη διαχείριση της προεκλογικής δαπάνης του κόμματος την περίοδο 2008-2010.

Ακόμη, τον Απρίλιο, άλλος ένας υφυπουργός Μεταφορών προερχόμενος από τη Λέγκα, ο Αρμάντο Σίρι, τέθηκε υπό έρευνα με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο Σαλβίνι απέρριπτε επί εβδομάδες τις πιέσεις των 5 Αστέρων να παραιτηθεί ο Σίρι, μέχρι που τελικά υποχώρησε.

Άνω-κάτω η κυβέρνηση στην Ιταλία
Στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Ματέο Σαλβίνι ανακηρύχτηκε μεγάλος νικητής, συγκεντρώνοντας το 34% των ψήφων, ενώ τα Πέντε Αστέρια καταποντίστηκαν και από το 32,7% των βουλευτικών εκλογών του 2018 έπεσαν στο 17%.

Ως εκ τούτου, ο Ματέο Σαλβίνι παρουσιάζεται σαν να έχει το «πάνω χέρι» στην κυβέρνηση, ασκώντας περισσότερες πιέσεις για αυστηρότερους νόμους για τη μετανάστευση και σκληρότερη στάση προς τις Βρυξέλλες.

Παρ’ όλα αυτά, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «δεν θα προκαλέσω κυβερνητική κρίση ούτε θα ζητήσω ανασχηματισμό για να μου δώσουν περισσότερους υπουργούς».

Πηγή: .efsyn.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων