Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Ιταλία: Σάλος για το βραχιολάκι των εργαζομένων στην Amazon που ελέγχει κάθε τους κίνηση

Έντονη ανησυχία έχει σκορπίσει το «έξυπνο βραχιολάκι» που φέρουν οι εργαζόμενοι της Amazon στην Ιταλία. Το ζήτημα προκαλεί και πολιτικές αναταράξεις, σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας. «Είναι εύκολο να δημηγορεί κανείς για τα εργασιακά ζητήματα, αλλά η πρόκληση είναι να υπάρχει ποιοτική εργασία κι όχι εργασία με το βραχιολάκι» ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon αποφάσισε να επιβλέπει και να καθοδηγεί τις κινήσεις των εργαζομένων με το βραχιολάκι. Επισήμως, η ευρεσιτεχνία εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη. Το βραχιολάκι παρακολουθεί με ακρίβεια πώς και πού τοποθετούν τα χέρια τους οι εργαζόμενοι. Εάν κριθεί ότι οι κινήσεις τους δεν είναι σωστές, τους καθοδηγεί προς την ορθή κατεύθυνση και θέση των προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχει όλες τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η εφαρμογή έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς η εταιρεία αποκτά τη δυνατότητα καθ’ ολοκληρίαν ελέγχου των εργαζομένων της.

«Η Αmazon έχει επαξίως κερδίσει ήδη τη φήμη της εταιρείας που μετατρέπει τους , πενιχρώς αμειβόμενους, εργαζόμενούς της σε ανθρώπινα ρομπότ που δουλεύουν στο πλευρό πραγματικών ρομπότ, εκτελώντας επαναληπτικές μηχανικές κινήσεις στο πακετάρισμα στον λιγότερο δυνατό χρόνο« σχολίασε η εφημερίδα Corriere della Sera.

Στόχος της εταιρείας η αυτοματοποίηση των διαδικασιών

Σύμφωνα με την Amazon, το βραχιολάκι έχει ως στόχο να διευκολύνει το χρόνο που οι εργαζόμενοι ψάχνουν ένα προϊόν που βρίσκεται στο κατάστημα. Η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών αυτών. Στο κατάστημα Amazon Go στο, οι πελάτες ψωνίζουν χωρίς ταμεία, ενώ εντοπίζουν το προϊόν που επιθυμούν μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό.

Την ίδια ώρα, έντονες επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τους ρυθμούς και τις συνθήκες εργασίας. Οι εντατικοί ρυθμοί υπαγορεύονται από έναν αλγόριθμο. Την ίδια ώρα, οι στόχοι που έχουν οι εργαζόμενοι δεν τους επιτρέπουν ακόμη και να κλέψουν λίγα δευτερόλεπτα για να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες.

Το ζήτημα απασχόλησε και την προεκλογική εκστρατεία. Ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι πρόσθεσε στο σχόλιό του ότι η επόμενη φάση των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι «εργασία και ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους».

Η Amazon σε σημείωμά της υποστήριξε ότι στις χώρες που δραστηριοποιείται σέβεται όλους τους κανονισμούς, προσθέτοντας ότι οι ευρεσιτεχνίες, δεδομένου του χρόνου που απαιτούνται για να εγκριθούν «δεν αντανακλούν αναγκαστικά τις τρέχουσες εξελίξεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας». Σύμφωνα με το τεχνολογικό γίγαντα,  ο όμιλος έχει εισάγει «διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους μας στη διάρκεια του ωραρίου τους και για να καταστήσει πιο εύκολες και αποτελεσματικές τις διαδικασίες της εργασίας τους».

ΠΗΓΉ: PROTOTHEMA.GR

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων