Γράφει ο Σπύρος Μποϊκος,
Μια πρόταση σύμφωνα με την οποία χιλιάδες δημόσια μέρη σε όλη την Ιταλία θα αποκτήσουν ασύρματο δίκτυο με ελεύθερη πρόταση θα συζητηθεί στην ιταλική Βουλή. Η ιταλική κοινωνία βρίσκεται πίσω από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε μια σειρά τομείς, όπως η διείσδυση του διαδικτύου στον πληθυσμό, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διάφορες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, φαινόμενο που σύμφωνα με τους συντάκτες της πρότασης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.
Η πρόταση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος φιλοδοξεί να επιβάλλει στα μεγάλα καταστήματα, τα ταξί, αεροδρόμια, δικαστήρια και σε άλλους δημόσιους χώρους να προσφέρουν ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι υπάρχει μια σημαντική ψηφιακή καθυστέρηση στη χώρα η οποία αν καλυφθεί μέσω του δωρεάν ασύρματου δικτύου θα επιφέρει ένα μεγάλο πολισμικό όφελος και επιπλέον θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας κυρίως σε τομείς όπως ο τουρισμός.
Η πρόταση, που αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα του 2015, έχει την υποστήριξη 100 βουλευτών και θα χρειαστεί περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιηθεί, καθώς το κράτος θα επιδοτήσει εν μέρει τις επιχειρήσεις για τον εξοπλισμό που προβλέπει το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πολυτεχνείου του Μιλάνο που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη, οι κύριες αιτίες για την ψηφιακή καθυστέρηση της Ιταλίας είναι οι υψηλές τιμές που ζητάν οι πάροχοι και η έλλειψη υποδομών πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Πέρα από την Ιταλία, η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο απασχολεί και την δημόσια συζήτηση στη χώρα μας και φαίνεται ότι είναι ένα πρόβλημα που οδηγείται προς τη λύση του. Πράγματι η δυσκολία στην πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι μια από τις αιτίες που οδηγούν σε ένα πολιτιστικό χάσμα τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωνιών όσο και μεταξύ τμημάτων της κοινωνίας μιας συγκεκριμένης χώρας.
Η πρόσβαση στην ενημέρωση με την ταχύτητα που προσφέρει το διαδίκτυο, οι δυνατότητες προσωπικής ανάπτυξης μέσα από τη χρήση του και οι ευκαιρίες για κοινωνική και επαγγελματική δικτύωση δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, κυρίως για τις νέες γενιές που εξοικειώθηκαν με αυτό από μικρή ηλικία.
Το γεγονός ότι ο πολίτης μπορεί να διαλέξει μόνος του τα θέματα για τα οποία θα ενημερωθεί, η ψηφιακή εκπαίδευση και τα μέσα ψηφιακής δικτύωσης δίνουν σε αυτόν ο οποίος μπορεί να κάνει χρήση τους επαγγελματικά και προσωπικά πλεονεκτήματα που δεν μπορούσαν καν να φανταστούν οι προηγούμενες γενιές. Όσον αφορά στην οικονομία, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα ηλεκτρονικά έγγραφα και οι δυνατότητες άμεσης και ακαριαίας ανταλλαγής εμπορικής και διοικητικής αλληλογραφίας απλοποιούν πλευρές και χαμηλώνουν τα κόστη της οικονομικής δραστηριότητας.