Γράφει η Γιώτα Μπουγά
Στο προηγούμενό μου άρθρο σας είχα αφήσει με την είκονα της θέας της Αβάνας από ψηλά… Θα παρατείνω, όμως, λίγο ακόμα την αγωνία σας, προτού κατέβουμε μαζί στους δρόμους της πόλης, για να μοιραστώ μαζί σας “Όλα όσα θα ήθελα να ξέρω πριν πάω στην Κούβα”. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η ιδέα δεν ήταν ακριβώς δική μου, αφού την πήρα -και μετέφρασα- από το blog two blue passoports, το οποίο και η ίδια συμβουλεύτηκα πριν ταξιδέψω.
Όλες οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες και, αν έχετε κατά νου να οργανώσετε κάτι αντίστοιχο, θα σας βοηθήσουν το δίχως άλλο:
-Για να πάτε στην Κούβα, ΝΑΙ, χρειάζεστε ταξιδιωτική visa. Εκδίδεται σχεδόν άμεσα από την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα και κοστίζει 23 ευρώ.
-ΌΧΙ, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Αθήνα, ανάλογα με την τιμή και τη διάρκεια πτήσης, οι εναλλακτικές είναι πολλές. Η Ισπανία, πάντως, είναι ένας καλός ενδιάμεσος σταθμός.
-ΝΑΙ, να μείνετε σε casa particular ή Airbnb, όπως σας είπα και στο πρώτο άρθρο μου, είναι ασφαλές, οικονομικό και θα έρθετε σε άμεση επαφή με τους ντόπιους.
-ΌΧΙ, οι πιστωτικές ή χρεωστικές σας κάρτες δεν λειτουργούν. Καλό είναι να έχετε πάνω σας αρκετά μετρητά, τα οποία θα αλλάξετε στο τοπικό νόμισμα μόλις φτάσετε στην Κούβα. Η ισοτιμία CUC με το ευρώ είναι σχεδόν ένα προς ένα. Υπάρχουν ATMs, αλλά είναι πιθανό να μην λειτουργούν.
-ΝΑΙ, να βγάλετε φωτοτυπίες όλα τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα και τις κρατήσεις, εισιτήρια, ξενοδοχεία κτλ
-ΌΧΙ, δεν υπάρχει γρήογορη και αξιόπιστη σύνδεση στο internet για να τα ξανατυπώσετε. Καλό θα ήταν να κατεβάστε και μια εφαρμογή offline χάρτη, το maps.me μας έλυσε τα χέρια.
-ΝΑΙ, κανονίστε με το σπίτι ή ξενοδοχείο στο οποίο μένετε να έρθει να σας πάρει ταξί από το αεροδρόμιο, η μέση τιμή είναι 25 CUCs. Μην ταλαιπωρηθείτε πρώτη μέρα…
-ΌΧΙ, μην μπαίνετε σε ταξί, χωρίς να έχετε συμφωνήσει την τιμή. Τις περισσότερες φορές ο ίδιος ο οδηγός σας ρωτάει αν “είστε εντάξει” με το ποσό που ζητάει.
-Η βασική γλώσσα επικοινωνίας, ΝΑΙ, είναι τα ισπανικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα συναντήσετε ντόπιους που μιλούν καλά αγγλικά -κυρίως,όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό κι όχι μόνο.
-Το νερό βρύσης, ΌΧΙ, δεν το συνιστώ.
-ΝΑΙ, να επισκεφτείτε μέρη εκτός Αβάνας. Οι casas particulares λειτουργούν ως δίκτυο με σπίτια σε άλλες πόλεις, αλλά και τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης οργανώνουν εκδρομές.
–ΌΧΙ, να μη χάσετε το ηλιοβασίλεμα στο Malecón, την παραλιακή λεωφόρο της Αβάνας. Μπορείτε να κάνετε βόλτα με αυτοκίνητο αντίκα κατά μήκος της μέχρι την ακριβή 5η Λεωφόρο και το Miramar, όπου βρίσκονται πρεσβείες και διοικητικά κτήρια. Η τιμή είναι 35-40 CUCs. Πιο απλά, μπορείτε άνετα να πιείτε το ποτό σας στους κήπους του Hotel Nacional, πάλι με θέα τον Ωκεανό, ή όσο ο ήλιος θα βάφει τον ουρανό πάνω από την πόλη πορτοκαλί, το roof garden του Hotel Saratoga είναι μια εγγυημένη επιλογή.
–NAI, σταματήστε σίγουρα για Daquiri στη Floridita, το αγαπημένο μπαρ του Ernest Hemingway και για Mojito στην Bodeguita del Medio. Αν δεν ξέρετε να χορεύετε, σίγουρα θα μάθετε, αφού και στα δύο μπαρ -αλλά και στα περισσότερα μαγαζιά της πόλης- υπάρχει ζωντανή μουσική.
-ΌΧΙ, μη βγάλετε φωτογραφία, αν κάποιος άγνωστος σας το ζητήσει στο δρόμο. Το πιο πιθανό είναι να σας ζητήσουν χρήματα “για την πόζα” μετά.
-ΝΑΙ, να πάτε στο αεροδρόμιο αρκετά νωρίτερα πριν αναχωρήσετε από την Κούβα, δεν υπάρχει σύστημα online check in και οι ουρές σχεδόν πάντα είναι ατελείωτες.
Συνεχίζεται…
Ακολουθούν -κι αυτή τη φορά μέσα στη βδομάδα κι όχι το Σάββατο- η 3ήμερη εμπειρία στην Αβάνα, οι βόλτες στα γνωστά μπαρ της πόλης La Bodeguita del Medio και El Floridita, η επίσκεψη στο εργοστάσιο Partagás, όπου φτιάχνονται ορισμένες από τις πιο γνωστά πούρα Αβάνας, η εκδρομή στις εξωτικές παραλίες του Βαραδέρο (Varadero) και το 3ήμερο ταξίδι στο Τρινιδάδ (Trinidad).
Φωτογραφίες: Γιώτα Μπουγά