Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Ήττα των συμμάχων της Μέρκελ στη Βαυαρία πυροδοτεί εξελίξεις

Οι εκλογές της Κυριακής στη Βαυαρία επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις. Με ποσοστό 37,2% (απώλεια περίπου 12%) η CSU έχασε την αυτοδυναμία και αναζητεί πλέον κυβερνητικό εταίρο για την τοπική κυβέρνηση αλλά και τα αίτια της ήττας.

«Καθόλου ευχαριστημένος» από το αποτέλεσμα δήλωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μάρκους Σέντερ και έκανε λόγο για «μια όχι εύκολη μέρα» για το κόμμα του, το οποίο όμως, όπως είπε, έλαβε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Έσπευσε, ωστόσο, να πάρει αποστάσεις από το δεύτερο κόμμα και μεγάλο κερδισμένο της αναμέτρησης, τους Πράσινους, οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό 17,5% ενισχυόμενοι κατά σχεδόν 10 μονάδες από τις εκλογές του 2013.

Στην τρίτη θέση αναδεικνύονται οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφάλισε άνετα την είσοδό της στο τοπικό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας 11%, αλλά μένοντας μακριά από τα ποσοστά κοντά στο 15% που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Οι Φιλελεύθεροι φαίνεται ότι καταφέρνουν τελικά να μπουν στην τοπική Βουλή με ποσοστό 5,1%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένει η Αριστερά, με 3,2%.

Δραματικές, πάντως, είναι οι απώλειες και για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο έχασε 9,4% από τις εκλογές του 2013, με την αρχηγό του, Αντρέα Νάλες να αποδίδει το χαμηλό ποσοστό στις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να ζητεί την ενδελεχή ανάλυση των αιτίων της αποτυχίας.

Τα αποτελέσματα αυτά προοιωνίζονται ραγδαίες εξελίξεις τόσο σε επίπεδο κρατιδίων όσο και σε ομοσπονδιακό. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την Κυριακή το ARD, το 68% των ψηφοφόρων της Βαυαρίας δηλώνει δυσαρεστημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το 69% θεωρεί ότι το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο επηρεάζει και το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, το 56% των ψηφοφόρων θεωρεί τον αρχηγό της CSU και ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ως βασικό υπεύθυνο για την πτώση των ποσοστών του κόμματος, ενώ μόλις το 24% επιρρίπτει την ευθύνη στην Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως πάντως δείχνουν τα στοιχεία του ARD, περίπου 200.000 ψηφοφόροι της CSU και του SPD ψήφισαν αυτή τη φορά τους “Πράσινους”, οι οποίοι προσέλκυσαν 140.000 νέους ψηφοφόρους.

Από την άλλη πλευρά η AfD προσέλκυσε μεταξύ άλλων 200.000 ψηφοφόρους από την CSU και άλλους τόσους νέους ψηφοφόρους.

Πλέον, το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, που είχε συνηθίσει να κυβερνά μόνο του, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για μια κυβέρνηση συνασπισμού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων