Ερευνητές έχουν ανακαλύψει τα ίχνη του παλαιότερου κρασιού στον κόσμο στο κάτω μέρος των βάζων από τερακότα σε σπηλιά στη Σικελία, που δείχνει ότι το ποτό που έχει υποστεί ζύμωση παρασκευάστηκε και καταναλώθηκε στην Ιταλία πριν από περισσότερα από 6.000 χρόνια.
Προηγουμένως οι επιστήμονες πίστευαν ότι η οινοποίηση αναπτύχθηκε στην Ιταλία γύρω στο 1200 π.Χ., αλλά το εύρημα από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα ωθεί την ημερομηνία αυτή τουλάχιστον τρεις χιλιετίες πίσω.
“Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ανακαλύψεις που περιορίζονταν στα αμπέλια και έτσι έδειχναν μόνο ότι τα σταφύλια καλλιεργούνταν, το έργο μας είχε ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση υπολείμματος κρασιού”, δήλωσε ο Davide Tanasi, αρχαιολόγος που ηγήθηκε της έρευνας.
“Αυτό προφανώς δεν περιλαμβάνει μόνο την πρακτική της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά την παραγωγή του πραγματικού κρασιού – και κατά τη διάρκεια μιας πολύ προγενέστερης περιόδου”, δήλωσε ο Tanasi.
Το έυρημα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microchemical και ήταν σημαντικό επειδή ήταν «η πρώτη ανακάλυψη υπολειμμάτων κρασιού σε όλη την προϊστορία της ιταλικής χερσονήσου», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα πέντε δείγματα οργανικών υπολειμμάτων που λήφθηκαν από βάζα αργής αποθήκευσης χαλκού που βρέθηκαν το 2012 σε μια ασβεστολιθική σπηλιά στο Monte Kronio, κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της Sciacca στη νοτιοδυτική ακτή της Σικελίας, χρονολογούνται στην τέταρτη χιλιετία π.Χ.
“Διεξήγαμε χημική ανάλυση στην αρχαία αγγειοπλαστική και εντοπίσαμε την παρουσία τρυγικού οξέος και του αλατιού”, δήλωσε ο Guardiola Enrico Greco, ερευνητής χημείας στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια που συμμετείχε στην έρευνα.
Γνωστή ως κρέμα ταρτάρου, το άλας του τρυγικού οξέος, το οποίο είναι το κύριο συστατικό του οξέος στα σταφύλια, αναπτύσσεται φυσικά κατά τη διάρκεια της οινοποίησης. “Η παρουσία αυτών των μορίων μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε τη χρήση αυτού του δοχείου ως δοχείου κρασιού”, δήλωσε ο Γκρέκο.