Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Jerusalem Post: Η Τουρκία αναζητά συμμαχία με το Ιράν

Την έντονη επιθυμία της Άγκυρας να συνεργαστεί στενά με την Τεχεράνη και να εναντιωθεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή καταγράφει σε άρθρο της η Jerusalem post.

Σε αυτό γίνεται αναφορά στην επίσεκψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χαβάτ Ζαρίφ στην Άγκυρα προ εβδομάδας, μια συνάντηση που έδειξε ότι «η πρόσφατη ώθηση της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσει τους Αρμένιους στον Καύκασο πιθανότατα θα τελειώσει με την Άγκυρα, τη Μόσχα και την Τεχεράνη να συνεργαστούν σε αυτήν την περιοχή για να την μετατρέψουν σε πόλους επιρροής, όπως στη Συρία και τη Λιβύη».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να συνεργαστεί με τον Ερντογάν, η Άγκυρα έχει κάνει μεταοβλή από το ΝΑΤΟ και επιθυμεί στενή συνεργασία με τη Ρωσία και το Αφγανιστάν.

«Η Τουρκία διαθέτει μια καλά λαδωμένη φιλοκυβερνητική μηχανή μέσων ενημέρωσης και λόμπι που λειτουργεί για να διηγηθεί μια ιστορία στα γεράκια του Ιράν στην Ουάσιγκτον και μια άλλη στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, η Τουρκία προωθεί μια αφήγηση των μέσων ενημέρωσης ότι θέλει συμφιλίωση με το Ισραήλ και θα μπορούσε να παρακάμψει τη Χαμάς, η οποία έχει στρώσει ένα κόκκινο χαλί στην Άγκυρα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν τη Χαμάς και η επίσκεψη του Ζαρίφ στην Άγκυρα ήταν συμβολική της συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Τα τουρκικά και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι όλα υπέρ της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν τη νέα εποχή των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν. Η Άγκυρα πίεσε για την Ουάσινγκτον να επιστρέψει στη συμφωνία για το Ιράν. Η Τουρκία είπε στην κυβέρνηση Τραμπ ότι ήταν προπύργιο ενάντια στο Ιράν και τη Ρωσία, αλλά κρυφά υποστήριζε πάντα την Ιρανική Συμφωνία και αντιτάχθηκε στη σκληρή συζήτηση της κυβέρνησης Τραμπ για την Τεχεράνη.
Ωστόσο, προκειμένου να λάβει βασική υποστήριξη από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και άντρες, όπως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, η Τουρκία ήταν πρόθυμη να προσποιηθεί ότι ενδιαφερόταν για την αντιμετώπιση του Ιράν.

Ο Ζαρίφ δήλωσε στην Άγκυρα ότι τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία έχουν κοινή θέση ότι η σταθερότητα θα αποκατασταθεί στην περιοχή μόνο μέσω της συνεργασίας.

«Ο Ζαρίφ έκανε τις παρατηρήσεις του σε μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter την Παρασκευή μετά το τέλος της επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου πραγματοποίησε« εποικοδομητικές, φιλικές και γόνιμες συνομιλίες με τον Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου», σημείωσε το Press TV στο Ιράν.

Η Τουρκία και η Ρωσία δημιουργούν ένα κέντρο συντονισμού στο Καραμπάχ, την αρμενική περιοχή που η Τουρκία παρακίνησε το Αζερμπαϊτζάν να επανακαταλάβει τον Σεπτέμβριο. Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα συνεργαστούν τώρα στενά στο Idlib στη Συρία, στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν. Ενώ οι ΗΠΑ και η Ιταλία φαίνεται να επιβραδύνουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία αγόρασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400 και πλησιάζει περισσότερο στη Μόσχα και την Τεχεράνη σε σημαντικές συμφωνίες. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαίνεσαν επίσης το «Iron Silk Road», μια νέα σιδηροδρομική γραμμή προς το Μπακού και μετά τη Ρωσία που θα μεταφέρει εμπορεύματα. Η Τουρκία στέλνει επίσης εμπορεύματα μέσω σιδηροδρόμου στην Κίνα, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu:

«Παρόλο που τα τρένα είχαν διανύσει αυτήν την διαδρομή πριν από την Κίνα, είναι η πρώτη φορά που μεταφέρονται εξαγωγές από την Τουρκία προς τη Ρωσία μέσω σιδηροδρόμου», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αντίλ Καραϊσμαϊόγλου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο σιδηροδρομικό σταθμό… Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία για την Τουρκία της πρωτοβουλίας για δημιουργία ενός δικτύου μεταφορικών υποδομών μεταξύ Κίνας, Ασίας, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Οι συνομιλίες με τον Ζαρίφ και οι αναφορές για σιδηροδρομικές συνδέσεις δείχνουν ότι αυξάνεται ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα συμμαχίας. Βασίζεται στην Τουρκία, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν που συνεργάζονται. Η Τουρκία και η Ρωσία χώρισαν τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο. Το Ιράν και η Τουρκία θα αρχίσουν να συνεργάζονται περισσότερο σε πολλούς τομείς.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί σε ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη, όπου η Ρωσία και η Τουρκία κατηγορούνται για παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σούλιβαν μίλησε τηλεφωνικώς την Πέμπτη με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπιέρερ Σίμπερτ. Ενώ συζήτησαν τη διατλαντική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Τουρκίας.

Αυτό δείχνει ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ κατανοούν ότι η Τουρκία είναι μέρος ενός κινεζικού-ρωσικού δικτύου αυταρχικών κρατών. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει επίσης να συνεργαστεί περισσότερο με το Ιράν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων