Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να «απελευθερώσει το τζαμί αλ-Άκσα» από το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, μετά την «ανάσταση της Αγίας Σοφίας» ως τζαμί την Παρασκευή.
Η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς της αρχαίας εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, η οποία είχε μετατραπεί σε τζαμί το 1453 και στη συνέχεια σε μουσείο το 1934, ελήφθη την περασμένη εβδομάδα.
Ακολουθεί μια ολοένα και πιο θρησκευτική αυταρχική ατζέντα από την Άγκυρα που έχει καταστήσει την Τουρκία, μια ατζέντα για τη οποία η χώρα αντιμετωπίζει την παγκόσμια κατακραυγή, εργαλειοποιώντας την θρησκεία.
Η ομιλία του Ερντογαν μεταφράστηκε στα αγγλικά και στα αραβικά. Στα αραβικά, η ομιλία αναφέρει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μέρος της «επιστροφής της ελευθερίας στην Αλ-Άκσα», ουσιαστικά σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να έχει τον έλεγχο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται η αλ-Άκσα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέδεσε την απόφαση για την αναβίωση του Ισλάμ από τη Μπουχάρα στο Ουζμπεκιστάν με την Ανδαλουσία στην Ισπανία. Αυτή η ορολογία, που συνδέει την Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ με την Αγία Σοφία και την Ισπανία, είναι ένα είδος κωδικοποιημένης ορολογίας για μια ευρύτερη θρησκευτική ατζέντα. Στην τουρκική μετάφραση η ίδια αναφορά στην Ισπανία δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται όπως στα Αραβικά.
Ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας υπερασπίστηκε εδώ και καιρό την Παλαιστινιακή υπόθεση και υπήρξε ακραίος κριτής του Ισραήλ, που φημίζεται να βγει από τη σκηνή στο Νταβός κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρώην πρόεδρο Σιμόν Πέρες το 2009. Στη συνέχεια, η Τουρκία έστειλε τον στολίσκο της Γάζας για να προσπαθήσει να παραβιάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα, που οδήγησε στο θάνατο 10 Τούρκων πολιτών όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο πλοίο Mavi Marmara.
Τα τελευταία χρόνια, οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της Τουρκίας κάνουν ολοένα και πιο αντιφατικές δηλώσεις για το Ισραήλ, δεσμεύονται να κινητοποιήσουν την «ισλαμική ummah» τον Ιούνιο ενάντια στα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ.
Η σύνδεση της σημαντικής αλλαγής στην Αγία Σοφία με την Ιερουσαλήμ δείχνει ότι οι φιλοδοξίες της Άγκυρας είναι πολύ μεγαλύτερες από την απλή επιβεβαίωση των ισλαμικών προσευχών στο ιστορικό τζαμί και την εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. είναι μέρος μιας ευρύτερης ισλαμικής ατζέντας για την περιοχή.
Το κυβερνών κόμμα AK της Τουρκίας έχει τις ρίζες του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα. Η Χαμάς είναι επίσης ριζωμένη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αυτή η στρατηγική της Τουρκίας επιδιώκει περισσότερη επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή με ομοϊδεάτες ομάδες και χώρες, όπως το Κατάρ και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη.
Η Τουρκία επιδιώκει να αντικαταστήσει τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, ως ο κύριος καθοριστικός παράγοντας αυτού του «Ισλαμικού».
Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της Άγκυρας πιστεύει ότι οι αλλαγές της στην Αγία Σοφία αποτελούν μόνο ένα βήμα μιας μεγαλύτερης θρησκευτικής στρατιωτικής ατζέντας στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία εισέβαλε σε τμήμα της ανατολικής Συρίας τον Οκτώβριο του 2019 μετά την απομάκρυνση της κουρδικής περιοχής Afrin στη Συρία τον Ιανουάριο του 2018.
Στη συνέχεια, η Τουρκία στρατολόγησε πρόσφυγες από τη Συρία για να πολεμήσει στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης στο πλαίσιο ενεργειακής και στρατιωτικής συμφωνίας με την Τρίπολη. Τον Ιούνιο, η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον κουρδικών ομάδων, ισχυριζόμενοι ότι πολεμούν την «τρομοκρατία».
Jerusalem Post: Turkey vows to ‘liberate Al-Aqsa’ after turning Hagia Sophia to mosque
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής