Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Jonnah Bron: η καλλιτέχνιδα που φωτογραφίζει τα κρεβάτια στα οποία έκανε σεξ

Από τα one-night-stands ως τις πιο γεμάτες αγάπη σχέσεις, το σεξ πάντα μένει στη μνήμη ως αίσθηση ή ως αποτέλεσμα. Το location, ο χώρος στον οποίο συμβαίνει, λίγες φορές έχει σημασία, εκτός αν είναι παντελώς παράδοξος. Για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει τόση αξία το project της Jonnah Bron, «Where we did it».

Το «Where we did it» πρακτικά είναι μια συλλογή με 48 -ως τώρα- φωτογραφίες από κρεβάτια στα οποία η visual artist, Jonnah Bron έχει κάνει σεξ. Βέβαια, μέσα από μια συνέντευξη που έδωσε η ίδια στο Dazed Digital, μπορεί κανείς να καταλάβει πως το project αφορά πολλά περισσότερα από αυτό.

Πώς ξεκίνησε το project;

Την πρώτη φωτογραφία την τράβηξε χωρίς καν να σκοπεύει να την εντάξει σε κάτι μεγαλύτερο. Στόχος της δεν ήταν να θυμάται, αλλά να μην ξεχάσει. Και αυτό κάνει τη διαφορά. Το σημαντικότερο για εκείνη ήταν να μπορεί να απαθανατίσει το μικρό χάος που δημιουργούν γύρω τους υποσυνείδητα δύο άνθρωποι όταν κάνουν σεξ. Είναι γεγονός και κάπως αναμενόμενο πως οι φωτογραφίες της περιλαμβάνουν τσαλακωμένα σεντόνια, εσώρουχα, αλκοόλ και τσιγάρα. Σχεδόν το δεδομένο «σκηνικό» της after sex πραγματικότητας.

Στο μεταξύ, η ίδια έχει ήδη καταφέρει να βρει την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στα κρεβάτια τα οποία μοιράστηκε με άτομα με τα οποία ήταν σε σχέση και σε εκείνα όπου έζησε ένα one-night-stand. «Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε κρεβάτια που μοιράστηκα με dates, είναι λίγο πιο ακατάστατα. Η αταξία εικονοποιεί τον πόθο του καθενός για το άγνωστο σώμα. Δεν υπήρχε χρόνος να σπαταλήσουμε. Αντίθετα, με τις πρώην σχέσεις μου, είχαμε άφθονο χρόνο. Συχνά, γδυνόμασταν πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο “τακτοποιημένους” περιβάλλοντες χώρους».

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2020, παρόλα αυτά η Bron αντιμετώπισε slut-shaming για αυτό το project. Ίσως όπως κάθε καλλιτέχνιδα που μετατρέπει το sex κεντρικό κομμάτι της δουλειάς της.

Όπως δήλωσε, στην πρώτη online δημοσίευση της δουλειάς της, το πρόβλημα εκτός από το slut-shaming ήταν και το «body count». Πολλοί άνθρωποι την αποκάλεσαν «πόρνη», ενώ απορούσαν πώς κατάφερνε να συνεχίζει να κάνει σεξ με νέα άτομα, όταν εκείνα ήξεραν πως ήδη έχει 48 εμπειρίες με άλλους ανθρώπους.

«Για εμένα, ήταν έκπληξη το να βλέπω το πώς ακόμα πολλοί άντρες και γυναίκες είναι γεμάτοι με κριτική και έτοιμοι να πουν τι σκέφτονται χωρίς να ξέρουν ολόκληρο το context της συλλογής», σχολίασε για τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε, αναφέροντας μάλιστα πως ο αριθμός των φωτογραφιών της σειράς δεν αναφέρεται πουθενά στην περιγραφή. «Γιατί ενοχλούνται τόσο από έναν αριθμό; Όπως το βλέπω εγώ, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και το σώμα τους τούς ανήκει, γεγονός που σημαίνει πως εκείνοι επιλέγουν τι θα κάνουν με αυτό και με ποιον θα το μοιραστούν».

Ποια είναι η φωτογραφία με την περισσότερη αξία για εκείνη;

«Εκείνη με τη σακούλα McDonald’s.Ήταν με ένα κορίτσι που είχα γνωρίσει μόλις πριν λίγες μέρες και για το οποίο ένιωσα δυνατά πράγματα, αλλά ξέραμε και οι δυο πως θα έπρεπε να επιστρέψει στη Γαλλία σε δυο βδομάδες. Τα ρούχα που γρήγορα σκίσαμε η μια από το σώμα της άλλης, που φαίνονται στον καναπέ, δείχνουν πόσο θέλαμε η μια την άλλη».

Αυτό που ίσως αδυνατούν να δουν οι επικριτές της, είναι πως οι 48 αυτές φωτογραφίες δίνουν ένα παραπάνω νόημα στο σεξ. Δείχνουν πως σημαίνει πολλά παραπάνω από εφήμερο πάθος και μια στιγμή οργασμού.

1288373

81547557_458518488366256_6994477462707447977_n

1288382

1288380

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων