Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η ανακήρυξη. αλλά και ο αποκλεισμός κομμάτων στην εκλογική διαδικασία, ανέλυσε ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο συζητήσαμε, δίνονται με βάση δύο κριτήρια δυνατότητα στο 1ο Τμήμα του Αρείου Πάγου να κρίνει ή όχι, αν ένας συνδυασμός ενός κόμματος μπορεί να γίνει δεκτός για συμμετοχή στις εκλογές. Το πρώτο κριτήριο είναι εάν σε αυτό συμμετέχει ο ίδιος, ένα πρόσωπο το οποίο είναι καταδικασμένο για μία σειρά από πολύ σοβαρά εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
Να συμμετέχει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Να συμμετέχει, να είναι ο ίδιος κάπου γραμμένος στις λίστες, να το πούμε πολύ απλά ένα πρόσωπο καταδικασμένο, προσοχή, όχι αμετάκλητα, όπως λέει το Σύνταγμα για να απαγορευθεί η εκλογιμότητα, δηλαδή υποψηφιότητα αυτού του προσώπου αλλά έστω και πρωτοδίκως. Κάνουμε λοιπόν την πρωτόδικη, αυτό κάνει νόμους, κάνει την πρωτόδικη καταδίκη σε σοβαρά εγκλήματα λόγω αποκλεισμού όχι του ιδίου, αλλά όλων.
Το κόμμα και η ονομασία δεν έχουν νομική επιρροή, αυτό το έχουμε πει πολλές φορές. Είναι κρίσιμο για να καταλάβουν και οι πολίτες τι διακυβεύεται.
Πώς θα ονομάζεται ένα κόμμα Έλληνες, χρυσό τόξο, οτιδήποτε άλλο, δεν έχει καμία επιρροή, δεν εξετάζεται δηλαδή από το δικαστήριο όσον αφορά τη συμμετοχή του ή όχι στις εκλογές. Τι εξετάζεται, η σχέση αυτού του κόμματος Είτε είπαμε δια της άμεσης συμμετοχής κάποιου προσώπου καταδικασμένου, είτε διά της πραγματικής άσκησης πραγματικής ηγεσίας εκ μέρους προσώπου καταδικασμένου αν δεν υπάρχει ο θεσμός με πρόσωπο καταδικασμένο για τα συγκεκριμένα εγκλήματα που περιγράφει ο νέος νόμος.
Η πραγματική λοιπόν ηγεσία κρίνεται με βάση το αν ένα πρόσωπο που δεν συμμετέχει άμεσα πλέον και είναι το πιο πιθανό σενάριο στην περίπτωση».
Συνεχίζοντας ο κ. Μποτόπουλος τόνισε πως: «Έχουμε την πολιτική προσπάθεια καταρχήν καταρχήν θεμιτή για το Σύνταγμά μας σκοπό να το ξεχνάμε θέλει τη συμμετοχή των κομμάτων, όχι τον αποκλεισμό τους. Ο αποκλεισμός είναι η εξαιρετική περίπτωση σε ορισμένες περιπτώσεις ξαναλέω, στις οποίες κινδυνεύει το δημοκρατικό πολίτευμα, είναι το μόνο κριτήριο που θέτει το Σύνταγμα στο άρθρο 19 λέει να υπηρετούν τη λειτουργία, την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτές είναι. Δεν υπάρχει άλλη, γι ‘αυτό ήταν λάθος, όσοι είπαν ότι δεν εξετάζουμε την ιδεολογία, αν είναι ναζιστική, αν είναι και δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα από το Σύνταγμα εξέτασης της ιδεολογίας. Πως δεν εξυπηρετείται ο νόμος το δημοκρατικό πολίτευμα, όταν έχει ξανά είτε άμεση συμμετοχή είτε πραγματική ηγεσία από ένα πρόσωπο που έχει καταδικαστεί ακριβώς για εγκλήματα που αναδεικνύουν, που αποδεικνύουν μη υπηρέτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος όταν έχει συμμετάσχει σε εγκληματική ή σε τρομοκρατική οργάνωση, πώς είναι δυνατόν να πεις ότι υπηρετώ το δημοκρατικό πολίτευμα.
Δεν υπάρχει πλήρης και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλήρης θωράκιση, πλήρης αποκλεισμός. Αυτό που ακούω με τη διάταξη αυτή αποκλείεται το όποιο κόμμα Κασιδιάρη ας το ονομάσουμε έτσι, δεν είναι θεσμικά σωστό.
Θα μπορούσε σε μία περίπτωση να μην συμμετάσχει και τελικά ο ίδιος ο κ. Κασιδιάρης, οπότε κόβεται ο άμεσος σύνδεσμος. Τι κέρδισε όμως εδώ η Δημοκρατία; Τη μη συμμετοχή του συγκεκριμένου καταδικασμένου προσώπου στις εκλογές. Δεν είναι λίγο, αλλιώς θα κατέβαινε και δεν θα μπορούσε να το σταματήσει κανείς. Θέλω να το καταλάβουμε αυτό, αλλιώς ο κ. Κασιδιάρης εκ του Συντάγματος, μη αμετάκλητα καταδικασμένος, θα είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και ενδεχομένως να εκλεγεί.
Αυτό τώρα γίνεται πάρα πολύ δύσκολο γιατί αν θέσει υποψηφιότητα είναι σχεδόν αυτόματη, όπως είπαμε η μη συμμετοχή του κόμματος με το οποίο θα κατεβαίνει. Δεύτερη περίπτωση πιο δύσκολη, να μη θέσει υποψηφιότητα, αλλά να κινεί τα πολιτικά νήματα, να είναι η πραγματική ηγεσία, αυτός να μιλάει στον κόσμο, πίσω από τον οποιοδήποτε εμφανίζεται ως αρχηγός, να είναι αυτός από τη φυλακή ή με διάφορους άλλους τρόπους που θα λέει κοιτάξτε, μπορεί να σας μιλάει πχ ο Παπαδόπουλος, αλλά αυτό το κόμμα είναι ουσιαστικά το δημιούργημά μου.
Ο Άρειος Πάγος σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει τρεις μέρες (για την ανακήρυξη όλων των συνδυασμών), θα λάβει υπόψιν του όλα τα στοιχεία του πραγματικού κόσμου. Ποια είναι αυτά; Δηλώσεις, ενδεχομένως που έχουν γίνει, συνεννοήσεις τις οποίες έχει ήδη ομολογήσει ή αναφέρει ο προαλειφόμενος ως πραγματικός πρόεδρος του κόμματος. Ακούμε ακόμα και ότι ένα είδος συνεδρίου διαδικτυακού με συμμετοχή του ίδιου του κ. Κασιδιάρη, όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη. Έτσι είτε αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο, είτε με υπομνήματα που δικαιούνται να υποβάλλουν τα άλλα κόμματα σε αυτή τη μίνι δίκη, γατί για να το καταλάβουν αυτοί που μας ακούν θα γίνει μια δίκη.
Μπορούν να προσκομιστούν στοιχεία μόνο από κόμματα όχι από πολίτες, όχι από τρίτους, όχι από οργανώσεις, αλλά τα κόμματα μπορούν να υποβάλλουν υπομνήματα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει δυνατότητα κάποιος να υποβάλει μια ένσταση στην απόφαση του Αρείου Πάγου και αν η απόφαση αυτή ισχύει και για το ενδεχόμενο για τις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές, ο κ. Μποτόπουλος απάντησε πως: «Όχι στις δεύτερες εκλογές γίνεται ξανά από την αρχή αυτή η διαδικασία, ανάλογα με το ποιοι θα είναι οι συνδυασμοί που θα υποβληθούν μπορεί να μην είναι ίδιοι. Μπορεί στο συνδυασμό αυτό, να έχει προστεθεί ή να έχει αφαιρεθεί ένα πρόσωπο, μπορεί να είναι άλλος ο αρχηγός, άρα ξανά η διαδικασία της ανακήρυξης, είναι αυτόνομη, αυτοτελής για κάθε εκλογική αναμέτρηση και αυτό είναι σημαντικό να το καταλάβουν οι φίλοι που μας ακούν. Οι δεύτερες εκλογές, οι ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές, είναι νέες εκλογές.
Δεν είναι συνέχεια. Έχουν άλλο εκλογικό σύστημα. Τι τις συνδέει; Ότι επειδή είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα στις δεύτερες εκλογές δεν έχουμε ξανά σταυροδοσία, μετράει η σειρά με βάση που είχε διαμορφωθεί. Ασχέτως του ότι όμως λόγω της αλλαγής του συστήματος πιθανώς να έχουμε ανατροπές και στις έδρες και στις περιοχές που θα έχουμε εκλογή. Δεν θα έχουμε όμως σταυροδοσία στις δεύτερες εκλογές».