Μία βίαιη επίθεση σε έναν 47χρονο υπάλληλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που έγινε στις αρχές του Ιουνίου στο Μαρούσι έμελε να αποκαλύψει τη δράση μιας εγκληματικής ομάδας στην οποία φέρονται να συμμετείχαν δύο υπάλληλοι της ΕΤΑΔ καθώς και ένας άνδρας ήδη έγκλειστος στις φυλακές.
Το θύμα δέχθηκε την επίθεση περίπου στις 7.05 το πρωί της 3ης Ιουνίου τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του στο Μαρούσι. Τότε ένας δράσης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον προσέγγισε πεζός και τον χτύπησε βίαια στο πίσω μέρος του κεφαλιού του με ένα σφυρί. Ο 47χρονος αμέσως μετά την επίθεση μετέβη στα Επείγοντα του «ΚΑΤ» όπου διαγνώστηκε με κάκωση κεφαλής συνεπεία άμεσου πλήγματος με βαρύ αντικείμενο.
Όπως προέκυψε λοιπόν από την επισταμένη έρευνα του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, το κίνητρο πίσω από την επίθεση είχε να κάνει με παράνομες υποθέσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων του δημοσίου στις οποίες εμπλέκονταν οι υπάλληλοι της ΕΤΑΔ. Από την έρευνα φάνηκε ότι ο 47χρονος είχε ασχοληθεί με τέτοιες υποθέσεις μισθώσεων για τις οποίες είχαν παρουσιαστεί προβλήματα σχετικά τόσο με την απόδοση των ακινήτων μετά τη λήξη της διάρκειας μίσθωσης, όσο και με την πληρωμή του μισθώματος που είχε οριστεί.
Με αφορμή αυτή την αποκάλυψη, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στηρίζω και ενθαρρύνω την προσπάθεια που κάνει η διοίκηση της ΕΤΑΔ μαζί με το Υπερταμείο να αναδιοργανωθεί η εταιρεία και να ελεγχθούν τα όποια φαινόμενα διαφθοράς.
Όσα έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα, έρχονται λόγω και των συστηματικών προσπαθειών της σημερινής και της προηγούμενης διοίκησης της ΕΤΑΔ να μπει μια τάξη στην εταιρεία.
Από την πλευρά μου δεν θα γίνει κανένας συμβιβασμός με φαινόμενα σαν και αυτά που σήμερα αποκαλύπτονται. Είναι συνειδησιακό μας καθήκον. Προχωρούμε μπροστά με διαφάνεια έχοντας να κάνουμε πολλή δουλειά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου!».
Τι αφορούσαν οι μισθώσεις
Οι μισθώσεις αυτές αφορούσαν: α) Ακίνητο στο νησί της Ζακύνθου, για το οποίο ο χρόνος μίσθωσης είχε λήξει, β) Υπαίθριο πάρκινγκ, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, ο χρόνος μίσθωσης του οποίου είχε λήξει αλλά ο εκμισθωτής συνέχισε να το εκμεταλλεύεται και γ) Υπαίθριο πάρκινγκ, στην περιοχή του Αμαρουσίου του οποίου ο χρόνος μίσθωσης έληγε τέλη Μαΐου, ωστόσο παρουσίαζε απλήρωτες οφειλές.
Δηλαδή παρόλο που οι μισθώσεις αυτές παρουσιάζαν εμφανή προβλήματα οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι συνέχιζαν να τις παρέχουν στους μισθώτες χωρίς να κάνουν καμία ενέργεια για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΕΤΑΔ.
Παράλληλα ο υπάλληλος ανέφερε στις Αρχές ότι, όπως είχε ενημερωθεί προφορικά από άλλους συναδέλφους του, πίσω από τις εταιρείες που είχαν μισθώσει τα ανωτέρω υπαίθρια πάρκινγκ, βρίσκονταν συγκεκριμένα άτομα (ανέφερε τα ονόματα δύο ανδρών), προσθέτοντας ότι την περίοδο που είχαν γίνει οι μισθώσεις αυτές, υπεύθυνη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν μία εκ των εμπλεκομένων υπαλλήλων η οποία διατηρούσε φιλικές σχέσεις με έναν από τους δύο άνδρες.
Μετά τα παραπάνω πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος σύμφωνα με τον οποίο πράγματι εντοπίστηκε ανεπαρκής διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αδυναμία πλήρους εφαρμογής της Διαγωνιστικής Διαδικασίας Ανοιχτού Τύπου, ενώ για τα έτη 2022 και 2023 εντοπίστηκαν εκδηλώσεις, για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί τιμολόγια και δεν είχαν εισπραχθεί έσοδα.
Χαρακτηριστικό της δράσης των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, είναι η λήψη χρηματικών ποσών από τους μισθωτές σε δημόσιους χώρους, τα οποία παρέδιδαν σε φακέλους και τσάντες.
Παράλληλα, διατάχθηκε και πραγματοποιήθηκε – λόγω κακής διαχείρισης των ακινήτων- εμπεριστατωμένος έλεγχος και από Ιδιωτική Εταιρεία, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει και ελεγκτικές υπηρεσίες. Από την ανάλυση των αρχείων και από τον γενικότερο έλεγχο, προέκυψε μία λίστα από 34 συνολικά εκδηλώσεις, για τις οποίες εκτιμήθηκε η ύπαρξη διαφυγόντων κερδών, συνολικού ποσού 402.500 ευρώ.
Με πληροφορίες από το protothema.gr