«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους πολίτες, καθώς μεταβαίνουμε σε μία νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε πλέον από την πανδημία».
Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Υπουργικής Συνόδου για την Απασχόληση και την Εργασία του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως η πανδημία του κορονοϊού έφερε όλες τις κυβερνήσεις αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, λαμβάνοντας μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας. Όπως είπε, «από την αρχή της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ σε τέτοιου είδους μέτρα στήριξης. Έτσι, προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας και στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, καταφέραμε με την πολιτική μας να ρίξουμε την ανεργία σε χαμηλό δεκαετίας».
Πρόσφατα, μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «προχωρήσαμε σε μία ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των εργαζομένων με τη διάθεση σημαντικού μέρους των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Αυτό θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη και «θα μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμμετείχε σε ξεχωριστή συνεδρίαση, με θέμα «Ανοίγοντας τον δρόμο προς τον νέο χώρο εργασίας: Αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού».
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε τα σημαντικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού στις οικονομίες των χωρών και πως οι χώρες πρέπει να δράσουν, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτήν τη διαδικασία.
«Η Ελλάδα προχωράει ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση με τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πρώτον, με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Δεύτερον, με την υιοθέτηση ενός νέου πλαισίου για την τηλεργασία, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα αποσύνδεσης των εργαζομένων και τρίτον με τη θέσπιση διαφανών κανόνων για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, με τον οποίο συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, καθηγητής, Γιώργος Πρεβελάκης.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ