Κ. Χατζηδάκης: Θέλουμε μέσα στο 2022 να αποκτήσει εφαρμογή η κάρτα αναπηρίας
Ξεκίνησε η πρώτη επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Πρόσβαση Παντού», στόχος της οποίας είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, σε δημόσιους χώρους και χώρους δημόσιας χρήσης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πως σύντομα θα μπορούν σύντομα να χρηματοδοτηθούν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων τέσσερις χιλιάδες ιδωτικές κατοικίες, επακόσιοι ιδωτικοί χώροι εργασίας και τριακόσιοι δημόσιοι χώροι, όπως και 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας προκειμένου να υπάρχει προσβασιμότητα για όλους.
«Θέλουμε μέσα στο 2022 να αποκτήσει εφαρμογή η κάρτα αναπηρίας», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της ημερίδας και συνέχισε: «Θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητά τους με τις συναλλαγές στο δημόσιο. Έχει ξεκινήσει η συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Κυρίως όμως, με το ψηφιακής διακυβέρνησης για να πάρει “σάρκα και οστά” το συντομότερο δυνατόν η κάρτα αναπηρίας».
Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το νέο έτος ξεκινά από το Ταμείο Ανάκαμψης η χρηματοδότηση προσωπικού βοηθού για χίλιες βαριές περιπτώσεις αναπηρίας. Παράλληλα, ξεκινά τους επόμενους μήνες η μεταφορά Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε νέες εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν προσβάσιμα από όλους.
«Τα άτομα αυτά δεν έχουν ειδικές, αλλά ιδιαίτερες ανάγκες που χρήζουν προσοχής και ευρύτερης κοινωνικής μέριμνας από την πολιτεία. Είναι συμπολίτες μας με ίσα δικαιώματα, υποχρεώσεις αλλά και απαιτήσεις. Θέλουμε να τους προσφέρουμε τις διευκολύνσεις και ομαλές συνθήκες για μια καλύτερη ζωή» τόνισε η πρόεδρος του Δ.Σ ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη.
Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 25% των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα. «Για εμάς το “πρόσβαση παντού” είναι μια ουτοπία. Ξεκάθαρα. Σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας και στο χώρο που εκπροσωπώ. Δυστυχώς, από τη θέση αναπηρίας τα τελευταία 25-26 χρόνια η εξέλιξη στη χώρα μας ως προς την προσβασιμότητα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε», τόνισε ο πρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης.
«Η χώρα μας για πολλά χρόνια υπήρξε ουραγός στην περίφημη σύμβαση του ΟΗΕ», επισήμανε ο πρόεδρος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιος Περδικάρης και συνέχισε: «Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει γοργά βήματα για να καλυφθεί αυτό το μεγάλο κενό και το χαμένο έδαφος. Αργά, αλλά σταθερά, αρχίζει να δημιουργείται μια κουλτούρα στην κοινωνία, ένα κομμάτι της οποίας εξακολουθεί να διακατέχεται από στερεότυπα και προκαταλήψεις».
Η πρώτη επιστημονική ημερίδα με θέμα την «Πρόσβαση Παντού», διοργανώνεται από το ΣΕΦ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.
«Η προσβασιμότητα παντού οφειλεί να γίνει αποδεκτή από όλους για όλους. Να μην θεωρείται ειδική παροχή αλλά αυτονόητη πρακτική», υπογράμμισε, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά, ‘Αγγελος Κόττιος και πρόσθεσε: «Να γίνει κοινή απαίτηση ενός βιώσιμου συστήματος για όλους και παντού. Η ανάγκη για πρόσβαση παντού και για όλους πρέπει να αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού σε όλους τους τομείς. Είτε είναι στη βιομηχανία, είτε είναι στις δημόσιες πολιτικές, είτε είναι στις ιδωτικές μας αποφάσεις».
Σε διαδικτυακό μήνυμα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε: «Η συγκίνηση για τις επιτυχίες των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να μετατρέπεται σε έργο, έγνοια και εγρήγορση στην καθημερινότητά μας ώστε να τους κάνουμε τη ζωή λίγο πιο εύκολη. Όχι μόνο για τους αθλητές με αναπηρία. Αλλά, για όλους τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Να τους νοιαζόμαστε, είτε αυτό λέγεται όχι παρκάρισμα στη ράμπα είτε πρόσβαση στα κτίρια, είτε πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συμμετείχε ενεργά στην τεχνική επιτροπή που συγκροτήθηκε με συνέργεια όλων των υπουργείων για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρία και συνέβαλε ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ