Είναι αλήθεια ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν καταπέλτης και μάλιστα παρουσία του κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αισθάνθηκε και αμήχανα διότι πάντοτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. τόνισε ο αναλυτής Κώστας Ιατρίδης αναφερόμενος στη δήλωση ότι η Τουρκία δεν αξίζει τα F-16 αλλά και στον χαρακτηρισμό προκλητικός σύμμαχος, από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
«Τι είπε ο κ. Μενέντεζ; Ότι χαρακτήριζε την Τουρκία αντι- συμμαχική, αντι-αμερικανική και ότι είναι παράνομη σε όλα τα επίπεδα. Μια τέτοια Τουρκία, η οποία προδίδει τους συμμάχους έναντι της Ρωσίας, δεν αξίζει να πάρει τα F-16, είναι η δήλωση που τα λέει όλα μέσα σε ενάμιση λεπτό.». Ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε και στον ‘Αντονι Μπλίνκεν σχλιάζοντας ότι το μήνυμα είναι ότι όσο ο κύριος Μενέντεζ, αλλά και άλλοι γερουσιαστές παραμένουν απέναντι της, η Τουρκία, δεν πρόκειται να πάρει τα F-16 αν δεν αλλάξει συμπεριφορά.
Ο αναλυτής υπενθυμίζει ότι το θέμα των F-16 είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία. «Το βλέπουμε, παρά τα μηνύματα, τις απειλές, ότι υπάρχουν και αλλού αεροσκάφη και θα στραφούμε σε άλλες επιλογές. Αυτά είναι επιπολαιότητες διότι δεν συμφέρει την Τουρκία να πάρει αεροσκάφη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Άρα λοιπόν, αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά, δεν θα πάρει τα F-16 και γι αυτό συνεχώς επανέρχεται και βλέπουμε πάνω σε αυτή την κατεύθυνση να αλλάζει και τακτική ο κύριος Ερντογάν. Βλέπουμε δηλαδή να κάνει στροφή προς την ευρωατλαντική κανονικότητα, θα λέγαμε και βέβαια και προς την οικονομική ορθοδοξία. Η οικονομική πολιτική που ακολούθησε ήταν προς λάθος κατεύθυνση. Γι’ αυτό ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό, τον κύριο Σιμσέκ, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός οικονομολόγος και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη Δύση προκειμένου να αναλάβει το οικονομικό επιτελείο και το οποίο αρνήθηκε. Από την άλλη, βλέπουμε ότι ο Ερντογάν προκειμένου να πείσει ή να δελεάσει την Αμερική, κάνει και κάποιες τακτικές, ή τακτικισμούς».
Ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε στην προσέγγιση με την Ελλάδα μετά τη διπλωματία των σεισμών και βέβαια μετά το μορατόριουμ το οποίο συμφώνησε τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο κύριος Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι «ο Ερντογάν έδωσε μήνυμα ότι πλέον δεν τραβάει το σχοινί σε ότι αφορά την ενότητα του ΝΑΤΟ, με το ΟΚ για την ένταξη της Φινλανδίας».