Το 2019 παραλάβαμε τραγική κατάσταση με εξαιρετικά πρόχειρη δημιουργία του ΕΦΚΑ αλλά πλέον μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις σε 2 μήνες ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες χώρες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παριστάμενος στηνε εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.
Απευθύνοντας ένα «μεγάλο ευχαριστώ» σε φορείς και υπαλλήλους, ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοβουλίες που χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το κράτος και ανέφερε τρία συμπεράσματα ως υποδείγματα για τις δημόσιες πολιτικές.
«Το δημόσιο μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα όπως αποδείχτηκε με επιστράτευση εταιρειών συμβούλων και πληροφορικές», ενώ το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν πάμε πουθενά χωρίς την χρήση της τεχνολογίας. Μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές σκληρού πυρήνα με πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων αφού έχει ήδη αλλάξει στον ΕΦΚΑ η λογική να στηριζόμαστε στον πατριωτισμό των υπαλλήλων. Η επιβράβευση στους υπαλλήλους που ανταποκρίνονται στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα όπως ο Κ. Χατζηδάκης εισηγήθηκε να λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Μένω στο γεγονός ότι καταφέρατε να εκδοθούν 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες, δηλαδή ένας στους έξι έχει πάρει τη σύνταξη τους τελευταίους 22 μήνες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Π. Τσακλόγλου: Οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί
«Με τον ίδο ζήλο προχωράμε στις επικουρικές, στις διεθνείς και στα εφ’ άπαξ, ώστε ο ΕΦΚΑ από αργοκίνητο γίγαντα να γίνει αυτοματοποιημένη ψηφιακή μηχανή», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων.
Αναφέρθηκε στην οδυνηρή εμπειρία του κεφαλείου των εκκρεμών συντάξεων και μίλησε για γιγίαντιο φορέα με παθογένειες του παρελθόντος και επίπεδο εξυπηρέτησης κάτω του μετρίου.
Ειδική μνεία έγινε από τον κύριο Τσακλόγλου στον Κώστα Κούρκουλο της διεύθυνσης Πατησίων του ΕΦΚΑ που άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα καθήκοντος.
Κ. Πιερρακάκης: «Με ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές φέτος οι πολίτες γλυτώνουν 100 ουρές»
«Να λύσεις το πρόβλημα, ενώ συνεχίζεις να λειτουργείς και να το αλλάξεις τελείως», είναι αυτό που επετεύχθη», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζοντας ότι ξεκίνησε για πρώτη φορά πλήρης αποτύπωση των εκκρεμοτήτων με ένταξη ψηφιακών εργαλείων. Αυτό αυτό που μένει ως μεγάλη κληρονομιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η νέα πνοή στο πώς το Δημόσιο λύνει προβλήματα που δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα έλυνε. Ενίοτε έρχεται πλέον ο ιδιωτικός τομέας στο Δημόσιο να ρωτήσει «πώς το κάνατε».
Κ. Χατζηδάκης: Σε τροχιά επίλυσης παθογενειών ο ΕΦΚΑ
«Η προσπάθεια συνεχίζεται με την αποκλιμάκωση των επικουρικών συντάξεων, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης παραθέτοντας τα παρακάτω στοιχεία:
- 225.000 συντάξεις έναντι 123.000 το 2019 σημαίνει αύξηση 83%
- το 2022 θα είναι χρονιά ρεκόρ στην έκδοση των συντάξεων καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τις 280.000
- μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις
- δηλαδή έγιναν συνταξιούχοι το 1/6 μέσα σε δύο χρόνια
- Εχει ήδη εκδοθεί το 85% των συντάξεων με υποβολή αίτησης το 2022 κι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΕΦΚΑ, όπως τόνισε οκ. Χατζηδάκης
Ο ΕΦΚΑ μπορεί να εκδίδει 25.000 συντάξεις την ημέρα, από 500 και μεσοσταθμικά ο χρόνος έκδοσης σύνταξης είναι πλέον δύο μήνες από 18 που ήταν το 2019.
«Επιτέλους η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες που σέβονται τον πολίτη. Ηταν πολύς ο δρόμος και όλα έγιναν με 900 λιγότερους υπαλλήλους, αλλά προωθούμε προσλήψεις», πρόσθεσε ο Κώστας Χατζηδάκης.
«Ήξερα ότι είναι δύσκολο, δεν φανταζόμουν ότι ήταν τόσο δύσκολο», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τους προκάτοχους του. Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε παραλάβει ένα εκατομμύριο πενήνταεννέα χιλιάδες διαφορετικές ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Μόνος του ο ΕΦΚΑ είχε το 48% του συνόλου των παραπόνων της Δημόσιας Διοίκησης.
Συναντήσαμε αντιδράσεις στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και στις συντάξεις fast track αλλά απέναντι στους εραστές της ακινησίας επιλέξαμε ξεκάθαρα τα εκατομμύρια ανυπεράσπιστων πολιτών. Προχωρήσαμε αποφασιστικά και δημιουργήθηκε ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου και πλέον ο ΕΦΚΑ ξέρει σε πραγματικό χρόνο τι κάνει κάθε διεύθυνση και ποια είναι η παραγωγή του έργου, ενώ πλέον υπάρχουν και κίνητρα παραγωγικότητας στους υπαλλήλους», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.