Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Κ. Μητσοτάκης στους Sunday Times: Πλησιάζει η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Θα το θέσω στην Λιζ Τρας

Συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού φιλοξενούν οι Sunday Times. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, αναφέρθηκε στις τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, στην οικονομία καθώς και σε θέματα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.

«Σε μια περίοδο που η (Λιζ) Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στην μελλοντική συνάντησή του με την Βρετανή ομόλογό του.

«Πλησιάζει η ώρα για την απόφαση επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολο Γ’, με τον οποίο είπε ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος μονάρχης της Βρετανία είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, αν και όπως είπε αναμένει ότι θα μείνει ουδέτερος λόγω της ιδιότητάς του. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας. «Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, κατά το οποία ετέθη ξανά το αίτημα της επανένωσης με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».

Το μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα του Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καταγγέλοντας τη διασπορά παραπληροφόρησης από την Άγκυρα και επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ήταν ένα ακόμα θέμα στο οποίοΣχολιάζοντας την – κατά τη βρετανική εφημερίδα – οικονομική «μεταμόρφωση» της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ταρακουνηθεί ακολουθώντας λάθος πολιτική, φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα», σχολιάζει. «Aν χρειαστείτε εμπειρία συνδιαλλαγής με το ΔΝΤ, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε», προσθέτει χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner