Για τον εξωδικαστικό μηχανισμόκαι πώς μπορούν να επιχειρήσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε τράπεζες και servicers μίλησε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς αποκαλύπτοντας ότι από την εικόνα του Σεπτεμβρίου δείχνει κάτι να αλλάζει προς το καλύτερα.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», τον Σεπτέμβριο έγιναν 856 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιπρόσθετα ρυθμίστηκαν 290 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει 3.628 εκκινήσεις νέων αιτήσεων.
«Εχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις ακόμα και τώρα στο να οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις και να ερευνηθούν. Μου έχει τύχει να ανεβαίνουν οι οφειλές του ενός fund, να μην ανεβαίνουν του άλλου, να χάνει την προθεσμία ο δανειολήπτης. Υπάρχουν παθογένειες και στρεβλώσεις, οι οποίες είναι σε επίπεδο διαδικαστικό, αλλά αυτό οδηγεί σε καθυστερήσεις» είπε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μέσα σε τρία χρόνια ο συνολικός αριθμός των ολοκληρωμένων ρυθμίσεων είναι μόλις 8.804 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις με το ρυθμισμένο ποσό να φτάνει 3,26 δισ. ευρώ.
Πιο εύκολη η διαδικασία για τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία
Όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς οι πιο πολλοί μπήκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφού η κυβέρνηση έκανε αλλαγές που βελτιώνουν τη διαδικασία, ιδίως προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ.
Μιλώντας για την έλλειψη κανόνων δεοντολογίας στον τρόπο που τα fund επικοινωνούν με τους δανειολήπτες ο εργατολόγος επισήμανε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια.
«Παίρνουν (οι δανειολήπτες) τηλέφωνο και ζητάνε τα δοσολόγα και δεν απαντάνε. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό πρέπει να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και ισότητας σε σχέση με τη διαδικασία ενημέρωσης των δανειοληπτών. Αν λοιπόν δεν συμμορφώνονται τα funds στη διαδικασία αυτή θα υπάρχουν και πρόστιμα» ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς.