Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Και άλλα τσουχτερά πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες επιφυλάσσει η Κυβέρνηση

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Νέες οδηγίες έλαβαν πριν από λίγες μέρες με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ οι φοροελεγκτές για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που εμφανίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις. Οι οδηγίες αυτές περιλάμβαναν μία σειρά από πρόστιμα που πρόκειται να ψηφιστούν το συντομότερο δυνατό και από την Βουλή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΓΔΕ για τα νέα πρόστιμα:

1 Επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

HTML tutorial

2 Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος να τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

3 Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής σε βίντεο-διάσκεψη που είχε χθες με τους εφόρους, στους οποίους έδωσε συμπληρωματικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές: «Ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος». Σε ό,τι αφορά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο κ. Πιτσιλής ζήτησε αυτή να γίνεται με σύνεση, με αναλογικό τρόπο και για σοβαρές παραβάσεις (παρεμπόδιση ελέγχου, σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής).

«Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός. Να μην κλείσουμε δηλαδή το καφενεδάκι και να αφήνουμε να λειτουργεί δίπλα του ο μεγάλος φοροφυγάς. Πρέπει να επικοινωνηθεί στους ελεγκτές και στην αγορά ότι ο έλεγχος δεν γίνεται για τα πρόστιμα, αλλά για τη φορολογική συμμόρφωση και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων».

Τέλος, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει νέα πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιχειρηματίες προκειμένου να πατάξει την φοροδιαφυγή που προκαλεί μεγάλη αιμορραγία εσόδων από τον Προϋπολογισμό. Το μόνο που θα πρέπει να προστεθεί είναι ότι αυτά τα πρόστιμα δεν θα πρέπει να θίγουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στον ίδιο βαθμό που πλήττουν τις υπόλοιπες κατηγορίες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων