Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στα χέρια της Gazprom;

Πολλά νεώτερα από το μέτωπο του ΤΑΙΠΕΔ και σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ δεν υπάρχουν. Εκτός από το ότι οι υποψήφιοι ελέγχουν μέσω των data room των δύο εταιρειών, τα οικονομικά και νομικά στοιχεία τους. Ως νέο, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το γεγονός που μπορεί να είναι ενδεικτικό των εξελίξεων, ότι οι ίδιες πηγές που αναφέρονταν σε τίμημα 1 δις. ευρώ για τη ΔΕΠΑ εκ μέρους της Gazprom, τώρα κατεβάζουν τον πήχη, αναπροσαρμόζοντας τον στα δεδομένα που διαμορφώνουν οι υψηλές οφειλές καταναλωτών προς την εταιρεία, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού.

Δίνουμε όμως μεγάλη προσοχή στην επισήμανση που έκανε άνθρωπος της αγοράς που είναι σε θέση να παρακολουθεί τα πράγματα από σχετική απόσταση και ως εκ τούτου με νηφαλιότητα. Η επισήμανση του αφορά την περίπτωση ελέγχου της ΔΕΠΑ από τη ρωσική εταιρεία. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγοί με οφειλές ύψους 150 και 200 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΠΑ, η εταιρεία υπό ρωσικό έλεγχο, θα μπορούσε πολύ εύκολα και αφού δεν προβλέπεται βραχυπρόθεσμα αλλαγή του σκηνικού, είτε να διακόψει την τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο, κάτι που δεν κάνει η σημερινή διοίκηση, είτε να διαπραγματευθεί τη μεταβίβαση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έναντι των οφειλών, ιδίως όταν η ίδια είναι και προμηθευτής σε φυσικό αέριο, της ελεγχόμενης από την ίδια εταιρείας.

Ένα παρόμοιο σενάριο δεν θεωρείται καθόλου απίθανο, καθώς όλα τα πραγματικά δεδομένα το ευνοούν, ενώ θα προσφέρει στη ρωσική εταιρεία πρόσβαση σε παραγωγικές υποδομές και καθετοποιημένη παρουσία σε κράτος μέλος της ΕΕ. Τα δεδομένα αυτά, είναι το έλλειμμα της αγοράς, οι οφειλές του Λειτουργού της Αγοράς προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς έναντι ενέργειας που πρόσφεραν στο σύστημα, οι οφειλές των ανεξάρτητων παραγωγών προς τη ΔΕΠΑ και η μεγάλη δυσκολία της τελευταίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές και κυρίως προς την ρωσική Gazprom.

Πιστεύουμε όμως ότι τα πράγματα θα αρχίζουν να ξεκαθαρίσουν μετά τις 29 Απριλίου, όταν θα γίνουν γνωστές οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών της ΔΕΠΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων