Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Και νέα πρόκληση Ερντογάν στην Ορθοδοξία: Κάνει τζαμί και τη Μονή της Χώρας

Λίγες μέρες μετά τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και τις διεθνείς αντιδράσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε νέα προκλητική ενέργεια και μετατρέπει επίσης σε τζαμί περίφημη Μονή της Χώρας, με τα σπουδαία μωσαϊκά.

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Τώρα όπως αναφέρει το ethnos.gr και η Μαρία Ζαχαράκη με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως γίνεται μουσουλμανικό τέμενος.

Η Μονή της Χώρας ήταν μεσαιωνική βυζαντινή εκκλησία την οποία κοσμούν τοιχογραφίες της Δευτέρας Παρουσίας του 14ου αιώνα οι οποίες θεωρούνται πολύ σημαντικές για τον Χριστιανισμό.

Σημειώνεται πως η μονή που είχε μετατραπεί σε μουσείο πριν από 74 χρόνια, βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

HTML tutorial

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση μετατροπής του Μουσείου Καριγιέ (Μονής της Χώρας) σε τέμενος έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, αναγνωρισμένου μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς ΟΥΝΕΣΚΟ σε τέμενος.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

“Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού”.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, μετ’α την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σημειώνει σχετικά:

Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας.

Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.

Είναι απολύτως καταδικαστέα.

Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων