Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει πλέον ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης αλλά και στα σημεία φιλοξενίας στον Πειραιά, το Ελληνικό και ανά την επικράτεια, καθώς ο καλός καιρός «ευνοεί» τις ροές από την Τουρκία, ενώ εικόνες ντροπής συνεχίζουν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.
Πεντακόσιοι πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ η ροή συνεχίζεται αυτήν την ώρα τα σύνορα είναι και πάλι κλειστά.
Παράλληλα, σε κατάληψη μέσω καθιστικής διαμαρτυρίας της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν προχωρήσει από τις 11 το πρωί έως αυτή την ώρα πρόσφυγες στην Ειδομένη, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη και περιμετρικά, στα χωράφια, έχουν κατασκηνώσει περίπου 10.000 άνθρωποι. Παράλληλα, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.
Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά περισσότεροι από 1.000 ακόμη άνθρωποι έφτασαν το πρωί από τα νησιά, στον Πειραιά, όπου θα δημιουργηθεί από αύριο συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού. Κατά πάσα πιθανότητα την εποπτεία του θα έχει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
Από το πρωί, δεκάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, εξετάζονται σε αυτοκινούμενα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου και του Χαμόγελου του Παιδιού.
Σύμφωνα με μέλος της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», περισσότερα από 400 μικρά παιδιά έχουν εξεταστεί από χθες έως σήμερα το μεσημέρι και πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν βρογχίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα αλλά και χρόνια νοσήματα. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παιδιά με παθήσεις αλλά και τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλμψης, όπως σπασίματα ή επικίνδυνες ιώσεις, μεταφέρονται με ασθενοφόρο του Χαμόγελου του Παιδιού σε νοσοκομεία της Αττικής, όπου υπάρχει επικοινωνία με τις διευθύνσεις των νοσοκομείων.
Το πρωί, ιδιωτική εταιρεία προχώρησε σε καθαρισμό της Πέτρινης Αποθήκης του ΟΛΠ, όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο κτίριο θα δοθεί εκ νέου για φιλοξενία. Οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνταν σε αυτό το κτίριο παραμένουν στον προαύλιο χώρο, κοντά στο υπουργείο Ναυτιλίας. Συνολικά, στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ αλλά και έξω από την Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΟΛΠ, περισσότερα από 2.500 άτομα.
Το πρωί, κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά δέκα πούλμαν για να παραλάβουν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να τους μεταφέρουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, αλλά μόνο σε τρία από αυτά επιβάστηκαν. Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να μετακινηθούν και παραμένουν στον χώρο του λιμανιού.
Σημειώνεται, ότι πολλοί πρόσφυγες, από το πρωί, μεταβαίνουν στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά επιστρέφουν πάλι στο λιμάνι του Πειραιά.
Μουζάλας: Σχεδιάζουμε σαν να είναι κλειστά τα σύνορα
Την ίδια στιμή, για παρερμηνεία έκανε λόγο ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης.
Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης γίνεται χώρα εγκλωβισμού για τους πρόσφυγες.