Γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία τα λιπαρά αντικαταστάθηκαν από ελαιόλαδο, πιστοποιήσεις για το τσάι του βουνού και τα προϊόντα από μαύρο χοίρο, αλλά και μονάδες που συνδυάζουν την παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με την εστίαση, περιλαμβάνονται στις καλές πρακτικές που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στον αγροδιατροφικό τομέα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα σε ιδιώτες και σε δημόσιους φορείς, όπως τα ερευνητικά ιδρύματα.
Οι πρακτικές αυτές παρουσιάστηκαν σε ομάδα εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Higher» για τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα της αγροδιατροφής και του τουρισμού.
«Έγινε μια προσπάθεια να δείξουμε στους εταίρους μας από το εξωτερικό τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται, επίσης, το cluster βιολογικών προϊόντων που έχει δημιουργηθεί από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και προσπαθεί να εισάγει τα βιολογικά προϊόντα στην αγορά των εστιατορίων, εταιρείες που προωθούν την καινοτομία σε πρακτικές γεωργίας ακριβείας, ακόμη και ξενοδοχειακές μονάδες που εφαρμόζουν καινοτόμους και φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους διαχείρισης ενέργειας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης υποστήριξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Μιχαηλίδης.
Ο ίδιος αναφέρεται ιδιαίτερα στις συμπράξεις των ερευνητικών ιδρυμάτων που παράγουν τεχνολογία και των παραγωγών προς την κατεύθυνση της δημιουργίας προϊόντων που θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικά και φιλικά στο περιβάλλον.
Οι εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού έργου «Higher» στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν αύριο με παρουσιάσεις των εταίρων του έργου και αντίστοιχων φορέων από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία και την Ελλάδα.