Φτάσαμε στο τέλος του χειμώνα ή θα υπάρξουν εκπλήξεις; Μια πρώτη απάντηση είναι εκεί για να τη δουν όλοι και έφτασε τις τελευταίες ώρες, με την επιστροφή του χιονιού, στις Άλπεις μας, και με περισσότερα από λίγα λευκασμένα στις πεδιάδες. Σαν να λέμε: η σεζόν έχει ακόμα πολλά να πει!
Ωστόσο, για να έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη προοπτική για το τι θα συμβεί στο τελευταίο μέρος της σεζόν, πρέπει να βασιστούμε σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να έχουμε μια γενική ιδέα του αναμενόμενου χρόνου μεταξύ του τέλους Φεβρουαρίου και αρχές του ερχόμενου Μάρτιου.
Λοιπόν, η τάση είναι εκπληκτική: Ο χειμώνας θα μπορούσε να επιφυλάσσει πολλά νέα τις επόμενες εβδομάδες με την πιθανότητα και άλλων ψυχρών επιδρομών με τάση κατάβασης από τη Βόρεια Ευρώπη προς την Νοτια και Ανατολική Ευρώπη.
Μετά από τόσες εβδομάδες κατά τις οποίες ο αντικυκλώνας κυριάρχησε στη σκηνή στην Κεντροδυτική Ευρώπη στο τέλος του χειμώνα, κάτι θα μπορούσε επομένως να προσφερει στο ατμοσφαιρικό επίπεδο, κάνοντας έτσι τη δεύτερη φάση της σεζόν πολύ πιο ζωντανή. Τίποτα πολύ ασυνήθιστο, τίποτα το οποίο δεν έχει συμβεί και παλαιότερα.
Τις εβδομάδες μετάβασης από τη μια εποχή στην άλλη, οι καιρικές συνθήκες είναι συχνά θυελλώδεις, μερικές φορές ακόμη και ακραίες, που χαρακτηρίζονται από συχνές αλλαγές του καιρού, συχνά πολύ γρήγορες: εν ολίγοις, είναι δυνατό να περάσουμε από την πρώτη ανοιξιάτικη ζεστασιά, στο κρύο ακόμα και στο χιόνι μέσα σε λίγες μέρες. Η αιτία αυτού του ασταθές κατά βάση καιρού βρίσκεται στις ισχυρές εναλλαγές του αεροχείμαρρου από τις νήσους Αζόρες, ή στα ρεύματα που από τον Αρκτικό Κύκλο φτάνουν στη λεκάνη της Μεσογείου, με κίνηση Βορρά-Νότου και που καθορίζουν την ταχεία μετάβαση από μάλλον ήπιες και ανοιξιάτικες μέρες σε άλλες που χαρακτηρίζονται από ένα σκληρό χειμωνιάτικο κλίμα, φαινόμενα που κάνουν αισθητή την αλλαγή του καιρικού τοπίου μέσα σε πολύ λίγες ώρες.
Οι καταστάσεις αυτού του τύπου δεν είναι και τόσο σπάνιες. Ως παράδειγμα μπορούμε βεβαίως να αναφέρουμε αυτό που συνέβη το 2018, όταν μια εκτεταμένη χιονόπτωση έπληξε μεγάλο μέρος της Πο-βενετικής πεδιάδας, από το Τορίνο, στο Μιλάνο, στη Μπολόνια και μέχρι τη Βενετία, λευκάνοντας επίσης τις ακτές της Λιγουρίας, της Αδριατικής και της βόρειας Τοσκάνης, με τόξα που έφταναν μέχρι την Πίζα και τη Φλωρεντία και είχαν επηρεάσει και την Ελλάδα.
Πηγή: forecastweather.gr