Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς,
Είναι πολλά τα τρωτά σημεία στον έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας, όπως καταγράφει σχέδιο αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο ωστόσο δεν δημοσιεύεται.
Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί τώρα στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της. Στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σχέδιο έκθεσης βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 – 13 Νοεμβρίου 2015. Η έκθεση εξετάζει την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.
Η έκθεση, αν και αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.
Άλλωστε έχει γίνει πλέον σαφές ότι η Frontex η οποία υποτίθεται ότι ήρθε στην Ελλάδα μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, στην πραγματικότητα είναι ο έλεγχος των ελληνικών αρχών για το πώς καταγράφουν και φιλτράρουν τους μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δεχθεί την Frontex σχεδόν ως στρατό κατοχής, αφού έστω εμμέσως ελέγχει τις ελληνικές αρχές, που σε μία ευνομούμενη πολιτεία ελέγχονται από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και όχι από τις αστυνομικές αρχές άλλων κρατών.
(με πληροφορίες από ΣΚΑΙ)