Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε πτώση 0.1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, ανατρέποντας τις προβλέψεις για αργή ανάπτυξη και πιθανόν παροχή περισσότερων κινήτρων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Η οικονομία συρρικνώθηκε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά από το τέλος της ύφεσης, λόγω του πλήγματος που δέχθηκε από τις μεγαλύτερες περικοπές εδώ και 40 χρόνια στις οποίες προχώρησε ο πρόσφατα επανεκλεγείς Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, την πτώση στις εξαγωγές και την ασθενική ανάπτυξη στα αποθέματα των εταιριών.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το 0,1% αποτελεί μεγάλη πτώση σε σχέση με το 3,1 % του διαστήματος Ιουλίου–Σεπτεμβρίου.
Η ραγδαία πτώση δημιουργεί φόβους ότι η χώρα δεν θα αντέξει την αύξηση των φόρων που επέβαλε ο Ομπάμα πρόσφατα.
Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τα τελευταία δυο χρόνια 150.000 θέσεις εργασίας το μήνα, κάτι που δεν είναι αρκετό για να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας το οποίο τους δυο τελευταίους μήνες βρίσκεται στο 7,8% και οι προβλέψεις λένε ότι θα συνεχίσει να παραμένει υψηλό.
Το μεγάλο ερώτημα για το μέλλον είναι το πώς οι καταναλωτές θα αντιδράσουν στο σταμάτημα της μείωσης του φόρου στην κοινωνική πρόνοια κάτι το οποίο έληξε το Γενάρη λόγω της πολιτικής Ομπάμα σχετικά με τη φορολογία. Η αύξηση της φορολογίας αναμένεται να μειώσει το εισόδημα κάθε οικογένειας κατά 2%.
Ήδη ο δείκτης αυτοπεποίθησης των καταναλωτών έπεσε δραστικά μέσα στο μήνα, μόλις οι οικογένειες ένιωσαν τη μείωση των εισοδημάτων τους.
Με απλά λόγια ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να επανεκλέχτηκε πανηγυρικά, αλλά η πολιτική του δεν δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με Προέδρους, ο Ομπάμα στάθηκε τυχερός και τα δυσμενή αποτελέσματα της πολιτικής του τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν ήταν σαφώς εμφανή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η εξόφληση του γραμματίου έρχεται τώρα που ξανακάθεται άνετα στην καρέκλα του Λευκού Οίκου. Βέβαια το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο, εκτός από τους αμερικανούς, τα μάρμαρο της πολιτικής Ομπάμα θα πληρώσει και η παγκόσμια οικονομία και οι χώρες όπως η Ελλάδα που βιώνουν τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία τους.