Καθώς το κρύο έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του σιγά σιγά, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το κακάο που οι περισσότεροι λατρεύουμε, και που περιμένουμε πως και πως να το απολαύσουμε στο πιο νόστιμο ζεστό και υγιεινό ρόφημα.
Γράφει η Ελεάννα Τσιτσιμπίκου,
Καλά διαβάσατε, υγιεινό! Η σκόνη κακάο γίνεται με τη σύνθλιψη κόκκων κακάο και την αφαίρεση του λίπους ή του βουτύρου κακάο. Έχει αποδειχθεί ότι περιέχει σημαντικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας. Εκτός από απολαυστικό, το κακάο είναι μια φανταστική τροφή επειδή μας προσφέρει 40 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα βατόμουρα, αποτελεί την πλουσιότερη πηγή φυτικού σιδήρου, περιέχει περισσότερο ασβέστιο ακόμα και από το αγελαδινό γάλα και δρα ως ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό παρεμβαίνοντας σε ορμονικές μεταβολές και επίπεδα, ενώ αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση, μπορεί να ευνοήσει τις προσπάθειες διαχείρισης του σωματικού μας βάρους.
Τα οφέλη και οι ευεργετικές ιδιότητες του κακάο
Το κακάο είναι ωφέλιμο επειδή είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και φλαβονόλες. Οι πολυφαινόλες μπορούν να ελαττώσουν τη φλεγμονή, αλλά και τη χοληστερόλη στο αίμα. Βέβαια, όταν το κακάο υπόκειται σε επεξεργασία για να γίνει σοκολάτα (κ.α.) χάνει αρκετά από αυτά τα οφέλη. Έπειτα, οι φλαβονόλες, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία.
Έτσι, το κακάο φαίνεται να μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά περίπου 2mmHg, αλλά και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, καταναλώνοντας έως και μια μερίδα σοκολάτας κακάο/ημέρα (όχι περισσότερη) μπορούμε να έχουμε υπέρ μας τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Λόγω των φλαβονόλων βελτιώνεται η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο, κάτι που ίσως και να προλαμβάνει εκφυλιστικές νόσους (όπως το Αλτσχάιμερ).
Ακόμα, το κακάο μπορεί βελτιώσει τη διάθεση, αλλά και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους και να διεγείρει το αίσθημα της ικανοποίησης και της ηρεμίας. Ωστόσο, η σύνδεση του κακάο με την ψυχολογική ευεξία είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Βοηθάει στην προσπάθεια απώλειας βάρους;
Σε αυτό το σημείο, θα αναρωτιόμαστε αν η παραπάνω επίδραση του κακάο στην ψυχολογία μπορεί να σχετίζεται και με την αύξηση του βάρους. Αντιθέτως, φαίνεται πως η επιλογή προϊόντων με πλούσια περιεκτικότητα σε κακάο σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και την ταχύτερη απώλεια βάρους. Όμως, να μην πάει το μυαλό μας στο ότι το κακάο αδυνατίζει.
Τα προϊόντα με υψηλές περιεκτικότητες κακάο καταναλώνονται με περισσότερη τήρηση του μέτρου, συγκριτικά με αντίστοιχα προϊόντα φτωχότερης περιεκτικότητας σε κακάο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, μονάχα 2,5 γρ σκόνης κακάο ή 10 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλη που περιέχει τουλάχιστον 200 mg φλαβονόλες, ανά ημέρα, μπορεί να είναι αρκετά για καρδιαγγειακή προστασία.
Πόσες θερμίδες έχει το κακάο;
Ένα κουταλάκι άγλυκο κακάο σε σκόνη έχει 47 θερμίδες.
Άρα, αν τηρήσουμε το μέτρο, το νόστιμο κέρασμα προς τους άλλους και τον εαυτό μας μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού, την αιματική ροή, τη διατήρηση της υγείας του μυο-σκελετικού, αλλά και την προστασία της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.