Αναρίθμητα τα προβλήματα που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία Daniel στου κατοίκους της Θεσσαλίας.
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε περιουσίες, κατοικίες, επιχειρήσεις αλλά και καλλιέργειες, ενώ ο κίνδυνος για σοβαρές λοιμώξεις παραμονεύει όσο η περιοχή δεν έχει καθαριστεί και απολυμανθεί αλλά και το καθαρό πόσιμο νερό δεν έχει επιστρέψει.
Τα προβλήματα παραμένουν στη Μαγνησία
Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας, μετά τη θεομηνία που σάρωσε την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, με τα πλέον σημαντικά να αφορούν την υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό, τον καθαρισμό των κατοικιών και των δρόμων από τους τόνους λάσπης και την κατεστραμμένη οδοποιία κυρίως στο Πήλιο.
Χωρίς νερό για δωδέκατη μέρα ο Βόλος
Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας για δωδέκατη ημέρα δεν υπάρχει πόσιμο νερό στα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η ζωή δυσκολεύει περισσότερο από τις ανάγκες της καθημερινότητας για τις ανάγκες των 200.000 περίπου ανθρώπων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.
Η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, δίνουν πραγματικό αγώνα για την αποκατάσταση της υδροδότησης με πόσιμο νερό, αλλά η πλήρης σχεδόν καταστροφή του συστήματος άντλησης και διανομής κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξή του ότι το καθαρό πόσιμο νερό θα τρέξει ξανά στις βρύσες μετά από περίπου ένα 20ήμερο .
Παράλληλα ο καθαρισμός των σπιτιών και των επιχειρήσεων που πλημμύρισαν σε πολλές συνοικίες του Βόλου συνεχίζεται και οι άνθρωποι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη την ζωή τους αφού βλέπουν κατεστραμμένη την περιουσία τους.
Καταβάλλονται προσπάθειες να καθαριστούν στοιχειωδώς οι δρόμοι από την λάσπη, το χώμα και τα σκουπίδια στον Βόλο αλλά η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολη την προσπάθεια των συνεργείων του Δήμου Βόλου.
Την ίδια ώρα τεχνικά συνεργεία καθαρίζουν τον χείμαρρο Κραυσίδωνα αφού η κοίτη του ανέβηκε πάνω από ένα μέτρο, μετά τις πλημμύρες, εξαιτίας των φερτών υλών και των τεραστίων ποσοτήτων πέτρας που κατέβασε από το Πήλιο και έτσι είναι εντυπωσιακές οι εικόνες από τα βουνά πέτρας που συσσωρεύονται για να απομακρυνθούν από την κοίτη, ενώ δύο ημέρες πριν σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ κατοίκων της περιοχής και συνεργείου που προσπάθησε να κόψει και να απομακρύνει δέντρα από την κοίτη του χειμάρρου και που εμπόδιζαν την ομαλή ροή των νερών με αποτέλεσμα υπερχείλιση και την πλημμύρα σε πολλές συνοικίες. Οι κάτοικοι αντέδρασαν στην κοπή των δέντρων, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτά.
Τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία γενικότερα δεν θα λειτουργήσουν ούτε την προσεχή εβδομάδα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Στο Νότιο Πήλιο πέραν των τεράστιων καταστροφών στην οδοποιία και σε άλλες νευραλγικές υποδομές της περιοχής πολλά χωριά και κωμοπόλεις εξακολουθούν και εκεί να μην έχουν πόσιμο νερό και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Παρρησιάδης κάνει αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της υδροδότησης και τη διανομή εμφιαλωμένου νερού.
Επίσης ζητήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη να διατεθεί το περίφημο σκάφος “Typhoon” που κινείται στο Αιγαίο και περισυλλέγει απορρίμματα στη θάλασσα, να μετακινηθεί στον Παγασητικό και να συλλέξει τους χιλιάδες τόνους φερτών υλών που υπάρχουν στην επιφάνεια του κλειστού κόλπου και στις ακτές για να επανέλθει και ο Τουρισμός σε κανονικά επίπεδα.
Ακατάλληλος για αλίευση ο Παγασητικός – Εξετάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αλιείς
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, αρμόδιος για θέματα αλιείας συναντήθηκε στον Βόλο με αλιείς της περιοχής και όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή και με άγνωστο το για πόσο χρόνο ακόμα, ο Παγασητικός δεν είναι κατάλληλος για αλίευση μετά την καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel.
Δεσμεύτηκε επίσης, ότι θα στηριχθούν οι αλιείς, αφού το Υπουργείο εξετάζει ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία για την αρωγή τους.
Όσον αφορά στο νερό, βάσει των όσων ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναμένονται σήμερα κάποιες μικροβιακές αναλύσεις για συγκεκριμένα παθογόνα. Αν αυτές οι αναλύσεις αποδειχθούν καθαρές και η μικροβιολογική δείκτες είναι εντός των πλαισίων, τότε το νερό στον Βόλο θα είναι κατάλληλο για χρήση, όχι όμως και για πόση.
Σταθερά τα νερά της Κάρλας
Η αγωνία για το επίπεδο των νερών της λίμνης Κάρλας συνεχίζεται και υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα αφού έχει σταματήσει να ανέρχεται η στάθμη των νερών και να απειλούνται τα παρακάρλια χωριά και κωμοπόλεις.
Λάρισα: Συνεχίζεται η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών στο νομό
Στην συνέχιση της προσπάθειας για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, έχουν στραφεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων του νομού.
Από τις πρώτες νέες εξελίξεις, είναι η και η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Διαφορετική όμως είναι η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο όπου υπάρχει μεγάλη καταστροφή της υποδομής του δικτύου, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης να έχουν ανασταλεί. Σοβαρά είναι και τα προβλήματα της δημόσιας υγείας όπου ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, λόγω των στάσιμων νερών εδώ και ημέρες. Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί στο νομό, με τα νεκρά ζώα που είναι εκτεθειμένα παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την συγκέντρωση και απομάκρυνσή τους.
Ακόμη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και δεν θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας «εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επίσης σύμφωνα με την Περιφέρεια, συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, η οποία αποστέλλεται σύμφωνα με τις ανάγκες σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Τέλος, και σήμερα Σάββατο τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) θα βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Λαρισαίων.
Έκκληση των κτηνοτρόφων για απομάκρυνση των νεκρών ζώων
Στην Φαλάνη Λάρισας των 4.000 κατοίκων, που χτυπήθηκε σκληρά από την κακοκαιρία Daniel βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ. Πολλοί από τους κατοίκους βρίσκονται ακόμα αποκομμένοι από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, παρά το γεγονός ότι τα νερά έχουν υποχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και παραμένουν μόνο σε λίγα σημεία.
Παρά το γεγονός ότι η αποκομιδή των νεκρών ζώων έχει ξεκινήσει, παραμένουν αρκετά, όσο υπάρχουν ακόμη λιμνάζοντα νερά κοντά στην κοίτη του Πηνειού. Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα του κ. Θωμά Αγοράστη. «Χάσαμε κάποια ζώα, άλλα τα γλυτώσαμε, αλλά χάσαμε και τις ζωοτροφές μας, δεν μπορούμε να ξεχειμωνιάσουμε. Τα ζώα μας είναι έξω… Εκεί που υπάρχουν νερά, είναι ακόμη νεκρά ζώα… Πρέπει να μαζευτούν κι αυτά», λέει στην ΕΡΤ.
Οι κτηνοτρόφοι μάζεψαν τα ζώα τους και τα έδωσαν για καύση ή υγειονομική ταφή. Τα νερά έφτασαν σε ύψος 2,5 μέτρων. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, στην περιοχή χάθηκαν περίπου 5.000 ζώα. Για να συντηρηθούν όσα επέζγσαν, οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν νερό με βυτιοφόρο που έχει παραχωρηθεί από παραγωγό γάλακτος της Φαλάνης. Άμεσα ανταποκρίθηκε κτηνίατρος που εξέτασε τα ζώα.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι η καταστροφή εξοπλισμού και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ώστε σπίτια και επιχειρήσεις να μπορέσουν να γίνουν πάλι λειτουργικά. Οι κτηνοτροφικές μονάδες ζητούν την βοήθεια του κράτους γιατί όπως λένε, πρέπει να ξακινήσουν τα πάντα από το μηδέν.
Στο Κεραμίδι Φαρκαδόνας που είναι ακόμη βυθισμένο κάτω από το νερό και την λάσπη, κτηνοτρόφος κάνει έκκληση για ζωοτροφές για να ταίσει τα ζώα του.
Στην περιοχή το Ομορφοχωρίου, ένας κτηνοτρόφος που απομάκρυνε τις ημέρες της καταστροφής τα ζώα του από του Κουλούρι, βρίσκεται αποκλεισμένος και χρειάζεται να τα μεταφέρει πίσω στην κτηνοτροφική μονάδα.
Τρίκαλα: Μάχη με τη λάσπη και το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών
Μάχη με το χρόνο και τη λάσπη δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και μπόρεσαν να μπουν στα σπίτια τους, προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες επιστροφής στην καθημερινότητα.
Μια καθημερινότητα με πολλές δυσκολίες καθώς έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή στο θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στο 100%, μια εξέλιξη που μηδενίζει το φετινό εισόδημα των πληγέντων, αλλά παράλληλα ασκεί πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.
Μεγάλες επίσης είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί και επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών. Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, ενώ η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό να έρθουν φορτηγά με βοήθεια από άλλες περιοχές της χώρας.
Σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια σίτισης ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες δεν χάθηκαν στις πλημμύρες, καθώς καταστράφηκαν αποθηκευμένες ζωοτροφές
Πυροσβεστική: Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.576 διασώσεις ατόμων στη Θεσσαλία και 3.132 αντλήσεις υδάτων
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.865 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.132 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μετρούν τις “πληγές” τους
Πρωτόγνωρο είναι το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν στην πρωτογενή παραγωγή του κάμπου της Θεσσαλίας οι πλημμύρες από τη θεομηνία «Daniel». Η γεωργική έκταση της Θεσσαλίας ανέρχεται περίπου σε 3,3 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων “ποτιστικά” είναι σχεδόν τα 2,3 εκατ. στρέμματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πρόσφατες πλημμύρες που προκάλεσε η θεομηνία «Daniel» είχαν ως αποτέλεσμα να “καλυφθούν” με νερό και λάσπη σχεδόν 750.000 στρέμματα, κυρίως σε πεδινές περιοχές.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Μπιλάλης «πολλές από αυτές τις περιοχές όμως δεν είναι καλλιεργήσιμη γη, είναι βιομηχανικές εκτάσεις, αστικές κ.α.». Οι εκτάσεις που έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημία ανέρχονται 600.000-650.000 στρέμματα και αφορούν καλλιέργειες όπως είναι το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα, το καλαμπόκι, η μηδική κ.α..
Το μέλλον της ζωικής παραγωγής
Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και η ζωική παραγωγή της Θεσσαλίας, όπου πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν δει το ζωικό τους κεφάλαιο να έχει καταστραφεί ολοσχερως. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα οι δηλωμένες απώλειες σε αιγοπρόβατα ανέρχονται σε 67.041, στα βοειδή σε 5.698, στα μελισσοσμήνη σε 47.666, στους χοίρους σε 20.097 και στα πτηνά σε 126.416.
Μέχρι το ίδιο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 29.786 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.105 χοίρους, 72 βοοειδή και 49.300 πτηνά.
Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η προσέγγιση των σημείων όπου βρίσκονται τα νεκρά ζώα, μιας και οι δρόμοι που οδηγούν στις περισσότερες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί, ενώ το περιβάλλον όπου γίνονται οι επιχειρήσεις είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες, μιας και η στάθμη του νερού παρουσιάζει διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε από το 2020 Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης νεκρών ζώων. «Πάνω σε αυτό βασιστήκαμε, συνεπικουρούμενοι από πάρα πολλά ιδιωτικά σκαφτικά μηχανήματα, υπό την καθοδήγηση των κτηνιάτρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι και διαχειρίζονται την κρίση» ανέφεραν και προσθέτοντας πως «από το κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα, καθημερινά αξιολογείται σε ποιες κτηνοτροφικές μονάδες μπορούμε να επιχειρήσουμε και να συντονίσουμε τα συνεργεία και τα μηχανήματα έργου για να γίνεται με ασφαλή υγειονομικό τρόπο η συγκομιδή των νεκρών ζώων, τα οποία στη συνέχεια θα οδηγηθούν για είτε σε κλιβάνους είτε σε ταφή, πάντα τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων».
Όλα τα στελέχη της κτηνιατρικής υπηρεσίας και του ΥΠΑΑΤ που βρίσκονται από την πρώτη ημέρα στην περιοχή είναι σε συνεχή επαφή με τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να συντονίζονται τα συνεργεία συλλογής των νεκρών ζώων.
Πριν από λίγες ημέρες στη διαδικασία εκτός από την εταιρεία διαχείρισης των νεκρών ζώων έχουν εμπλακεί και 40 στελέχη του Στρατού, τα οποία υπό την καθοδήγηση των κτηνιάτρων της Π.Ε. Θεσσαλίας, επιχειρούν κατά κύριο λόγο σε περιαστικές περιοχές, συλλέγοντας τα εναπομείναντα νεκρά ζώα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπιλάλης «η ζωική παραγωγή θα αργήσει να επανέλθει στους προηγούμενους ρυθμούς της μιας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει παραγωγή ζωοτροφών. Επίσης, πολλές σταβλικές εγκαταστάσεις έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και θα πρέπει να δοθούν εκ νέου άδειες προκειμένου να ξεκινήσει ξανά η κατασκευή τους».
Τι γίνεται με το βαμβάκι και τις εγκαταστάσεις
Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς από το σύνολο των εκτάσεων που έχουν πλημμυρίσει σχεδόν 350.000 στρέμματα είναι βαμβακοκαλλιέργειες. «Η ζημιά δεν είναι καθολική. Θα πρέπει να δούμε μέχρι ποιο ύψος του φυτού έχει καλυφθεί με νερό» είπε ο κ. Μπιλάλης και πρόσθεσε «εάν έχει καλυφθεί σε μικρό ύψος, τότε η απόδοση θα έχει πέσει αλλά δεν θα μιλάμε για ολική καταστροφή».
Εκτός από τις καλλιέργειες, σοβαρές καταστροφές έχουν προκληθεί σε μεταποιητικές μονάδες της Θεσσαλίας και ειδικά στην περιοχή του Παλαμά, σε εκκοκκιστήρια, σιλό αποθήκευσης σιτηρών. Σχεδόν τα μισά από τα εκκοκκιστήρια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιές ωστόσο «ακριβή εικόνα θα έχουμε όταν θα γίνει η πλήρης καταγραφή από τα αρμόδια συνεργεία» σημείωσε.
Σοβαρές απώλειες σε γεωργικό εξοπλισμό
Οι αγρότες εκτός από τις απώλειες που υπέστησαν οι παραγωγές τους είδαν και τον γεωργικό τους εξοπλισμό να έχει πληγεί. Κατεστραμμένοι γεωργικοί ελκυστήρες, θεριζοαλωνιστικές μηχανές, καρούλια και λάστιχα ποτίσματος αλλά και αγωγοί, έχουν “θαφτεί” κάτω από τόνους λάσπης.
«Πολλά τρακτέρ έχουν υποστεί ζημιές και χρειάζονται άμεσα επισκευή προκειμένου να μπορέσουμε να προλάβουμε τη φετινή συγκομιδή αλλά και να “προετοιμάσουμε” τα χωράφια για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά» ανέφερε ο καθηγητή του Γεωπονικού.
Επίσης, κάποιες ποσότητες σιτηρών έχουν καταστραφεί μιας και βρίσκονταν αποθηκευμένες σε σιλό, μιας και “παραδοσιακά” διοχετευόταν στην αγορά τον Σεπτέμβριο όταν και συνήθως ανεβαίνει η τιμή τους.
Οδικό δίκτυο
Το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν θα μπορούσε να έχει μείνει αλώβητο μιας και πολλοί δρόμοι βρέθηκαν κάτω από το νερό, καλυπτόμενοι από φερτά υλικά και μπάζα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλάκη εκεί εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα «γιατί για να συγκομίσεις την παραγωγή σου θα πρέπει να μπορείς να πας στο χωράφι».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ζαγοράς, όπου ο τοπικός συνεταιρισμός που παράγει τα ομώνυμα μήλα, τις προηγούμενες ημέρες απεύθυνε έκκληση στις αρχές να προχωρήσουν στο άνοιγμα νέων δρόμων καθώς είναι παντελώς κατεστραμμένο «το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο και αυτό αποτελεί κομβικότατο ζήτημα ενόψει περιόδου συγκομιδής μήλων αλλά και καστάνων», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Πέρα από την συγκομιδή της σοδειάς θα πρέπει να γίνει και η καταγραφή των ζημιών που έχουν πάθει τα δένδρα και οι καλλιέργειες γενικώς.
Τα εδάφη
Αρκετή κουβέντα έγινε το προηγούμενο διάστημα περί υποβάθμισης της ποιότητας των εδαφών εξαιτίας της μεταφοράς φερτών υλικών. Σύμφωνα με τις ενημερώσεις του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυριστεί θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους, ενώ εκείνες που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει δεσμευθεί να προσφέρει τις απαραίτητες επιστημονικές λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. «Τα εδάφη σε επικλινείς περιοχές όπου το νερό έφυγε με δύναμη, παρέσυρε μαζί του και μεγάλο κομμάτι από γόνιμα εδάφη, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητά του, όμως εκεί δεν υπήρχαν καλλιέργειες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπιλάλης και πρόσθεσε «στις πεδινές εκτάσεις δεν είναι θέμα αυτό της γονιμότητας. Το ζήτημα είναι να γίνει η άμεση απομάκρυνση των φερτών υλικών (πέτρες, ξύλα κ.α.). Πολλά από τα χωράφια έχουν δεχθεί μεγάλες ποσότητες χώματος αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί. Αντιθέτως, θα συμβάλει στην αύξηση της γονιμότητας παρά στην υποβάθμισή τους».
«Fake news» ότι θα αυξηθούν τα τρόφιμα
Ιδιαίτερο ντόρο προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα αναφορές ότι έχουν ήδη προκληθεί ανατιμήσεις πανελλαδικά στα λαχανικά. «Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει» υπογραμμίζει ο κ. Μπιλάλης και εξηγεί «κύριο προϊόν είναι το σιτάρι. Τα χωράφια είχαν ήδη συγκομιστεί, ενώ αν προκλήθηκαν κάποιες ζημιές αυτές εντοπίζονται σε σιλό που είχαν αποθηκευμένες ποσότητες, οι οποίες φτάνουν το πολύ σε μερικές χιλιάδες τόνους. Η τιμή του σιταριού είναι παγκοσμιοποιημένη».
Λίγες αυξήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν στα μήλα Ζαγοράς τα προβλήματα με το οδικό δίκτυο, ενώ σε ότι αφορά στα κηπευτικά που φτάνουν στην Αττική, αυτά συνήθως έρχονται από την Θήβα κ.α. Γιατί να αυξηθούν;» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό κρέας εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί μια αύξηση καθώς «έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε ζωοτροφικές μονάδες αλλά και οι ζωοτροφές, που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής».
Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε αύξηση τιμών στα οπωροκηπευτικά θεωρείται αδιανόητη.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 7,5% ή τα 28.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή της Θεσσαλίας και ελάχιστα από αυτά έχουν πληγεί.
«Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση» υπογράμμισε το ΥΠΑΑΤ.
Καταστροφές στο 70% στη βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία – Μειωμένη έως και 20% η παραγωγή της χώρας
Σχεδόν το 70% στη βαμβακοκαλλιέργεια της Θεσσαλίας εκτιμάται ότι έχει υποστεί καταστροφές από τη θεομηνία «Ντάνιελ», με την παραγωγή στη περιοχή να αναμένεται μειωμένη τουλάχιστον κατά 50-60%, κάτι που συνολικά θα επηρεάσει την παραγωγή της χώρας κατά 15-20%.
Σύμφωνα με στοιχεία, από τα 2,5 εκατομμύρια στέμματα που καλλιεργούνται σε όλη τη χώρα, τα 800.000 στρέμματα περίπου (32%) βρίσκονται στη Θεσσαλία.
Από τα 800 χιλ. στρέμματα, 410 χιλ. στρέμματα περίπου καλλιεργούνται στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, 270 χιλ. στρέμματα στη Λάρισα, 93 χιλ. στρέμματα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και 37 χιλ. στρέμματα περίπου στη Μαγνησία.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος – ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ ανέφερε ότι «οι ζημιές από την κακοκαιρία ευρίσκουν τη βαμβακοκαλλιέργεια αρκετά όψιμη, λόγω των προηγούμενων καιρικών συνθηκών. Μεγάλο ποσοστό των “καρυδιών” δεν έχει ανοίξει ακόμα» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει ότι «ανάλογα με τη διάρκεια και το ύψος του νερού που καλύπτει την καλλιέργεια, πέραν από τις άμεσες καταστροφές, το μεγάλο ποσοστό των “καρυδιών” δύσκολα θα ανοίξει ή δεν θα έχει κανονικό άνοιγμα».
Το ύψος του νερού που βρίσκεται σε κάθε αγροτεμάχιο παίζει σημαντικό ρόλο μιας και σε περίπτωση που είναι χαμηλότερο από το φυτό «η ζημιά θα είναι μικρότερη, όμως η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη, ίσως σε τέτοιο βαθμό που η συλλογή του προϊόντος δεν είναι συμφέρουσα οικονομικά» σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε.
Στη Θεσσαλία λειτουργούν περίπου 20 εκκοκκιστήρια μεγάλος αριθμός των οποίων έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στις υποδομές και στον εξοπλισμό. Όπως είπε στο ΑΠΕ ο κ. Νταράουσε «ίσως να υπάρχει και μεγάλη απώλεια σε αποθηκευμένο εκκοκκισμένο βαμβάκι της προηγούμενης εκκοκκιστικής περιόδου. Το φαινόμενο αυτό ίσως να είναι πιο έντονο στα εκκοκκιστήρια του Νομού Καρδίτσας που έχει το μεγαλύτερο αριθμό εκκοκκιστηρίων».
Δύσκολη η επόμενη χρονιά
Το νερό που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο θεσσαλικός κάμπος, πέρα από τις καταστροφές σε καλλιέργειες, δημιούργησε και επιπλέον ζητήματα. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν δει τα αγροτικά τους μηχανήματα αλλά και το γεωργικό τους εξοπλισμό, τα συστήματα ποτίσματος, τα αποθηκευμένα αγροεφόδια να έχουν πάθει ενδεχομένως και ανεπανόρθωτες ζημιές.
«Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φέρουν τα χωράφια σε ομαλή κατάσταση. Δεν γνωρίζουμε αν ο χρόνος που απομένει θα είναι αρκετός, για να προετοιμάσουν τα χωράφια, για τις χειμερινές καλλιέργειας, όπως το κριθάρι και το σιτάρι, ως μια απαίτηση της νέας ΚΑΠ για εναλλαγή καλλιεργειών», τόνισε ο κ. Νταράουσε.
Για να γίνουν όλα αυτά όπως επισημαίνει ο ίδιος «απαιτείται χρόνος και χρήμα, σχέδια και διαδικασίες, κυρίως για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και γεωργικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για τις προετοιμασίες των χωραφιών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και να ξαναφέρουν τα πράματα σε μια κανονικότητα».
Κατάσταση εδάφους
Αναφορικά με την κατάσταση που θα βρίσκεται το έδαφος μετά την υποχώρηση των υδάτων ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις στο εδαφικό σύστημα, αφού δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη εμπειρία» και συμπληρώνει πως «οι επιπτώσεις από τη μια περιοχή στην άλλη θα είναι διαφορετικές, εξαρτάται από την τοποθεσία, αν γειτνιάζει ή είναι κοντά με ποτάμια ή με υπερυψωμένες περιοχές που επηρεάζουν το είδος και το ποσό των φερτών υλικών στα χωράφια, πέρα από το χώμα (λάσπη), όπως πέτρες, σκουπίδια, δένδρα, πλαστικά και άλλα ξενόφερτα υλικά, τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν».
Οι μέχρι τώρα εικόνες δείχνουν χωράφια που έχουν υποστεί μεγάλες ανωμαλίες στην επιφάνεια του εδάφους και όλα αυτά απαιτεί κόστος και πρόσθετη εργασία για να επανέλθει το έδαφος σε μια ομαλότητα ώστε να είναι κατάλληλο για καλλιέργεια.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γονιμότητα των εδαφών ο κ. Νταράουσε λέει ότι είναι δύσκολο «να εκφέρει κανείς με σιγουριά άποψη, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενη εμπειρία και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα δύσκολο και ανοιχτό θέμα».
Θα επηρεαστεί το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας
Μιλώντας για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, ο κ. Νταράουσε υπογραμμίζει ότι «η φετινή χρονιά με τις καταστροφές από την κακοκαιρία, θα αποτελέσει ένα πρόσθετο αρνητικό παράγοντα, που θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας» σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και με τις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν στην αγορά αλλά και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Τέλος, η διαχείριση των προβλημάτων θα είναι πιο δύσκολη και οι απαιτήσεις για τη στήριξή της θα είναι αυξημένες.
Απώλειες σε χιλιάδες μελίσσια της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες
«Η φονική θεομηνία που έπληξε πρόσφατα τη Θεσσαλία προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Ο κλάδος της μελισσοκομίας, δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Από τα πρώτα διασταυρωμένα στοιχεία, οι απώλειες ανέρχονται σε 45 χιλιάδες μελίσσια». Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, επίκουρος καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μια πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel και στη μελισσοκομία.
Υπολογίζεται όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο συνολικός αριθμός θα υπερβεί τις 60 χιλιάδες, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 80 χιλιάδες νεκρά μελίσσια, για να εξηγήσει:
«Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταστράφηκαν μόνο μελίσσια των ντόπιων μελισσοκόμων αλλά και συναδέλφων τους από άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι τα είχαν μεταφέρει στους νομούς της Θεσσαλίας είτε για ανάπτυξη πριν τις μελιτοεκκρίσεις των πευκοδασών είτε για συλλογή μελιών από τις τοπικές μελιτοφορίες. Οι ζημιές είναι πολυδιάστατες επεκτείνονται στην απώλεια της επερχόμενης παραγωγής σε φθινοπωρινό μέλι και στο αδυνάτισμα των μελισσιών που επέζησαν λόγω παντελούς έλλειψης τροφής στις πλημμυρισμένες εκτάσεις. Τα μελίσσια αυτά κινδυνεύουν με αποδεκατισμό τον επερχόμενο χειμώνα. Πέρα από τα πιο πάνω, η απώλεια δισεκατομμυρίων μελισσών, μειώνει δραματικά το “επικονιαστικό δυναμικό” στην περιοχή, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή τροφής, στη βιοποικιλότητα και στο φυσικό περιβάλλον της Θεσσαλίας».
Ο επίκουρος καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρεται και σε οδηγίες προς τους πληγέντες μελισσοκόμους.
Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, τονίζει, οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα πρέπει να προβούν σε μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών από τις πλημμύρες:
- Θα πρέπει να καταστρέψουν άμεσα (κατά προτίμηση με καύση) τις κηρήθρες από τα πνιγμένα μελίσσια. Η αποθήκευση και πιθανή μελλοντική χρήση, δεν επιτρέπεται! Η παραμονή των κηρηθρών σε επαφή με τα ακάθαρτα και μολυσμένα ύδατα, έχει επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το κερί με ουσίες και μικροβιακό φορτίο το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξης νέων μελισσιών σε αυτές.
- Μέλι και γύρη που βρίσκονται σε κηρήθρες νεκρών μελισσιών, πρέπει επίσης να καταστραφούν άμεσα. Πιθανή χρήση για τροφοδότηση διασωθέντων μελισσιών επιμολύνει και τα υγιή μελίσσια.
- Η καταστροφή κηρηθρών και αποθεμάτων τροφών από τα νεκρά μελίσσια πρέπει να είναι άμεση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος λεηλασίας από τα εναπομείναντα μελίσσια.
- Οι κυψέλες, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αν πλυθούν και απολυμανθούν σχολαστικότατα, αφού στεγνώσουν. Συνιστάται η χρήση φλογίστρου για πρόσθετη απολύμανση.
- Επιβάλλεται, όπου είναι εφικτό, η μεταφορά των μελισσιών που διασώθηκαν σε ανθοφορίες φθινοπωρινής ερείκης και πολύκομπου για αναγέννηση των πληθυσμών.
- Αν η μεταφορά των μελισσιών είναι αδύνατη, καλό είναι να εφαρμοστεί τροφοδότηση, τόσο με σάκχαρα όσο και με πρωτεϊνική τροφή (γυρεόπιτες, υποκατάστατα γύρης).
Οι αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να στηρίξουν άμεσα την αποζημίωση και ενίσχυση των μελισσοκόμων. Κάποια έκτακτα μέτρα που προτείνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η παράκαμψη της υποχρέωσης δήλωσης των απωλειών στο ηλεκτρονικό μητρώο (για να μην χαθεί η δυνατότητα επιδότησης της επόμενης χρονιάς), η μη επιβάρυνση από τον ΕΛΓΑ της επιθεώρησης (με το ποσό των 2 ευρώ ανά κυψέλη) και η ενδεχόμενη επιδότηση της παραγωγής και διάθεσης ελληνικών μελισσοτροφών προς τους πληγέντες. Λόγω του πολύ χαμηλού ποσού της αποζημίωσης ανά μελίσσι, καλό θα ήταν να προβλεφθεί και αποζημίωση από την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής μελιού. Οι επιθεωρήσεις πρέπει να είναι άμεσες και όχι ετεροχρονισμένες για να μειωθεί ο κίνδυνος επιμολύνσεων άλλων μελισσιών. Η μελισσοκομία πρέπει να στηριχθεί από το κράτος καθώς με τη σειρά της, θα μπορέσει να στηρίξει την αναγέννηση της φύσης στη Θεσσαλία, μέσω της επικονίασης, όπως υπογραμμίζει.
Για να καταλήξει τονίζοντας: «Μέσα στις ερχόμενες 10 ημέρες, το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα καλέσει σε ανοικτή συζήτηση στις εγκαταστάσεις του, πληγέντες μελισσοκόμους και αρμόδιους φορείς. Μέσω του επιστημονικού προσωπικού του, θα συμβάλει εθελοντικά σε κάθε προσπάθεια στήριξης της μελισσοκομίας αλλά και της ζωικής παραγωγής της Θεσσαλίας, στο σύνολό της».
Οι δήμοι της Αττικής συγκεντρώνουν σχολικά είδη για τους μαθητές της Θεσσαλίας
Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας συνεχίζουν οι δήμοι της Αττικής. Έτσι, μετά την πρωτοβουλία συγκέντρωσης εμφιαλωμένων νερών και ειδών πρώτης ανάγκης, που οργάνωσε κάθε δήμος ξεχωριστά την εβδομάδα που πέρασε και ήδη οι πρώτες αποστολές έχουν φτάσει στον προορισμό τους, σήμερα Σάββατο (16/9) οργανώνουν όλοι μαζί ταυτόχρονα, συγκέντρωση σχολικών ειδών για τους μαθητές των πλημμυροπαθών περιοχών, σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε», την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και με τη συνδρομή της Περιφέρειας.
Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι τσάντες, μολύβια, τετράδια, στιλό, μαρκαδόροι, χάρακες, μπλοκ ζωγραφικής και όλα όσα χρειάζονται οι μαθητές για το σχολείο τους. Τα σχολικά είδη που θα προσφερθούν θα πρέπει να είναι καινούρια ή μεταχειρισμένα, αλλά σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.
Επίσης, όσα σχολεία επιθυμούσαν να προσφέρουν σχολικά είδη για τα παιδιά της Θεσσαλίας, τα συγκέντρωσαν, τα ετοίμασαν σε κούτες και θα τα παραδώσουν ανήμερα της δράσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα συνεχιστεί έως τις 4 το απόγευμα.
Τα σημεία συγκέντρωσης που έχει ορίσει ο κάθε δήμος της Αττικής είναι:
- Δήμος Αγίας Βαρβάρας: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Αγίας Παρασκευής: Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο.
- Δήμος Αγίου Δημητρίου: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού: Στο νέο Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων.
- Δήμος Αιγάλεω: Στο εμπορικό κέντρο River West (παράδρομος Λ. Κηφισού 98).
- Δήμος Αλίμου: Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Αριστοτέλους 25 & Αυξεντίου).
- Δήμος Αμαρουσίου: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Αχαρνών: Στα γραφεία της Κοινωνικής Πολιτικής, στο Δημαρχείο.
- Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Βριλησσίων: Στον χώρο των γραφείων του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου (Λ. Πεντέλης 62).
- Δήμος Βύρωνα: Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Ιθώμης 6).
- Δήμος Γαλατσίου: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Γλυφάδας: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Διονύσου: Στην Κοινωνική Ιματιοθήκη του δήμου στον ‘Αγιο Στέφανο (Κοιμήσεως Θεοτόκου 26-28).
- Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Ζωγράφου: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Ηλιούπολης: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Ηρακλείου: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Ιλίου: Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Αίαντος 59).
- Δήμος Καισαριανής: Στο Κοινωνικό Φαρμακείο (Κοιμήσεως Θεοτόκου 31).
- Δήμος Καλλιθέας: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Κηφισιάς: Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Νέας Ερυθραίας (Αθ. Διάκου & Αναξαγόρα 16).
- Δήμος Κρωπίας: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Λαυρεωτικής: Στο Δημαρχείο Λαυρίου (Κουντουριώτη 1) και στο παλιό Δημαρχείο Κερατέας (Λ. Αθηνών-Σουνίου 37).
- Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης: Στον χώρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας (ισόγειο Δημαρχείου).
- Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας: Στο ΚΑΠΗ Μάνδρας (Θεμιστοκλέους 10).
- Δήμος Μαραθώνα: Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Β. Ρώτας» στην πλατεία Νέας Μάκρης (Ελ. Βενιζέλου 7Α).
- Δήμος Μαρκόπουλου: Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Παπαδημητρίου 33).
- Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου: Στο Δημαρχείο Μοσχάτου και στο παλαιό Δημαρχείο Ταύρου.
- Δήμος Νέας Ιωνίας: Στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας (Καρολίδου 4).
- Δήμος Νέας Σμύρνης: Στο Κέντρο Κοινότητας (Ελ. Βενιζέλου 14).
- Δήμος Παιανίας: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Στη Δημαρχείο.
- Δήμος Παλλήνης: Στο παλαιό Δημαρχείο Παλλήνης (πλατεία Ελευθερίας).
- Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου.
- Δήμος Πεντέλης: Στο Κοινωνικό Κέντρο (Σκιάθου 5 & Μπακογιάννη, Μελίσσια).
- Δήμος Περιστερίου: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Πετρούπολης: Στον χώρο υποδοχής του Κέντρου Κοινότητας-Κοινωνικές Δομές (Αθανασίου Διάκου 88Α & Αγίου Δημητρίου).
- Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Σαρωνικού: Στα κτίρια των Κοινωνικών Δομών σε Καλύβια (28ης Οκτωβρίου 24) και σε Ανάβυσσο (Ζαïμη και 25ης Μαρτίου).
- Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας: Στα Δημοτικά Ιατρεία Αρτέμιδας (Αύρας 5 & Αγ. Μαρίνας).
- Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Στην πλατεία Χρυσοχόου στο Νέο Ψυχικό.
- Δήμος Φυλής: Απέναντι από την Κοινωνική Υπηρεσία, επί της οδού Αθηνών 31 στα Άνω Λιόσια.
- Δήμος Χαϊδαρίου: Στο Δημαρχείο.
- Δήμος Χαλανδρίου: Στο Δημαρχείο.