Το πέρασμα της νέας κακοκαιρίας άφησε τη Θεσσαλία βυθισμένη στις λάσπες με το σκηνικό να συνθέτουν κατεστραμμένοι δρόμοι, θαμμένα -κάτω από μπάζα και χώμα- αυτοκίνητα και κάτοικοι σε απόγνωση. Ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας χτυπήθηκε με σφοδρότητα από τα έντονα φαινόμενα για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες. Στα λασπόνερα βυθίστηκαν χωριά της Καρδίτσας από την υπερχείλιση του ποταμού Σοφαδίτη. Ίδια εικόνα σε Φάρσαλα και Πλατύκαμπο.
57χρονος άφησε την τελευταία του πνοή από λεπτοσπείρωση και άλλοι δύο νοηλεύονται, ο ένας σε ΜΕΘ, με συνολικά 10 κρούσματα στη Θεσσαλία, άμεσο κίνδυνο διατρέχουν τα χωριά γύρω από τη λίμνη Κάρλα καθώς σε πολλά σημεία τα λιμνάζοντα νερά φθάνουν το ενάμιση μέτρο. Περιοχές της Εύβοιας έχουν κατακλυστεί από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, με τους κατοίκους σε αδιάκοπη μάχη.
Χρ. Τριαντόπουλος: Καταβολή της πρώτης αρωγής την Παρασκευή – Κρατική βοήθεια και για την κακοκαιρία Elias μέσω Δήμων
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος στο πλαίσιο ενημέρωσης, διευκρίνισε ότι η νέα καταβολή αφορά 575 δικαιούχους ενώ μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 36, 7 εκατ. ευρώ σε 6.648 δικαιούχους. Από τη σημερινή καταβολή ένα ποσό 558.000 ευρώ αντιστοιχεί σε 173 επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.
Φάρσαλα: Μάχη με τα λασπόνερα – Πλημμύρισαν για 4η φορά από το 2020
Η Υπέρεια Φαρσάλων, όπως και το Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο πλημμύρισαν δύο φορές μέσα σε περίπου 3 εβδομάδες. Τεράστιοι όγκοι λάσπης εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές και 100.000 στρέμματα στην επαρχία είναι κάτω από το νερό.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, από το 2020 έως σήμερα η Υπέρεια Φαρσάλων έχει πλημμυρίσει 4 φορές. Αναφέρουν ακόμη ότι τα φράγματα που είχαν κατασκευαστεί εκεί, ουσιαστικά διευθέτησαν τον παραπόταμο έξω από το χωριό, με τέτοιο τρόπο που άλλαξε η ροή του. Έτσι, δύο ποτάμια, ο Ενιπέας και ο παραπόταμος, να υπερχειλίσουν και να μπουν δεύτερη φορά στο χωριό.
Κάτοικος Βόλου: Σπίτια με 1,60 νερό, 70 πόντους λάσπη. Πάνω από 50 αυτοκίνητα στη θάλασσα, πάνω από 100 στη στεριά κατεστραμμένα
«Το δεύτερο κύμα ήταν χειρότερο. Μηδέν έργα αν και είχαμε μέρες να προετοιμαστούμε σαν δήμος», λένε κάτοικοι του Βόλου.
Ίδια αποκαρδιωτική εικόνα σε Φάρσαλα και Πλατύκαμπο, ενώ σε λίμνη έχει και πάλι μετατραπεί ο Βλοχός αφού τα πρόχειρα αναχώματα στον Ενιπέα δε συγκράτησαν το νερό.
Β. Εύβοια: Κατεστραμμένες υποδομές, σπίτια και καταστήματα – Ανυπολόγιστες ζημιές στο Κυμάσι
Δρόμοι κομμένοι στη μέση, περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό και ανυπολόγιστες ζημιές στις υποδομές δηλώνουν την καταστροφή που υπέστη η πολύπαθη Εύβοια. Οι Ροβιές, η Λίμνη, το Μαντούδι, το Κυμάσι, το Πευκί έχουν κατακλυστεί από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν κατεστραμμένα σπίτια και επιχειρήσεις.
Τρομακτικές εικόνες αντίκρισαν οι κάτοικοι στην Εύβοια, ειδικότερα στην περιοχή Κρύα Βρύση, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias, καθώς ποτάμι λόγω του μεγάλου όγκου νερού παρέσυρε σπίτι.
Ο Κυμασιώτης ποταμός ξεχείλισε με τα φερτά υλικά και την ορμή του νερού να καταστρέφουν υποδομές και οχήματα στο χωριό Κυμάσι. Οι δρόμοι έχουν χαθεί. Μάλιστα, η γέφυρα που συνδέει το χωριό με την Αμίτσα κατέρρευσε από τα ορνητικά νερά.
Ο δρόμος που οδηγεί από το Μαντούδι προς το Λιμάνι έχει αποκοπεί. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Πενήντα επτά ετών ήταν ο άντρας που έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση
Ο άτυχος άντρας μολύνθηκε, τις πρώτες ημέρες των πλημμυρών στη Θεσσαλία και κατέληξε, ενώ νοσηλευόταν, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δύο ακόμη, ασθενείς με λεπτοσπείρωση νοσηλεύονται, με τον έναν, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπεία, σε κρίσιμη κατάσταση.
Συνολικά, εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης έχουν καταγραφεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και ένα σε πλημμυρισμένη περιοχή της Λαμίας.
Δέκα κρούσματα, συνολικά, στις πλημμυρισμένες περιοχές, δηλαδή τα μισά από όσα καταγράφονται (20 τον αριθμό), υπό κανονικές συνθήκες, σε ετήσια βάση, σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση θεραπείας, καθώς η σοβαρή μορφή της ασθένειας προκαλεί θνητότητα 10-20 %.
Υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος ανθεκτικός στα παυσίπονα και σοβαρές μυαλγίες, πρέπει να οδηγούν, αμέσως στο γιατρό, αν ο ασθενής έχει εκτεθεί σε διάστημα έως και τριών εβδομάδων, σε μολυσμένα νερά, χωρίς προφυλάξεις (γαλότσες , γάντια, μάσκα, γιαλιά).