Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο Κάιρο δεν είχε εμφανή αποτελέσματα. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, να συμβεί κάτι τέτοιο, σε μια περίοδο ισχυρών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν πάνω από τη Συρία;
Παρόλα αυτά, η δέσμευση της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου να «ξαναρχίσουν συνομιλίες σε τακτές επαφές και πολύ σύντομα να διοργανωθεί μια κοινή επιτροπή», για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών στη Μεσόγειο, ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης προς την Αθήνα, με αμερικανικό άρωμα.
Η δήλωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Ν. Φάχμι μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι οι θέσεις των δυο χωρών για τις θαλάσσιες ζώνες είναι ταυτόσημες και πως προωθείται «ευρύτερη πρωτοβουλία Ελλάδας-Αιγύπτου – Κύπρου» επί του θέματος και πως σχεδιάζεται να συγκληθούν «το ταχύτερο» οι Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων στη σχετική συζήτηση.
Για το ενδεχόμενο αντιδράσεων τρίτων χωρών, (βλέπε Τουρκία) ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «στο νέο πνεύμα συνεργασίας Αιγύπτου και Ελλάδας κι ενώ αυτή η συνεργασία σταδιακά θα ενισχύεται, κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν».
Αντιστοίχως, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως η εξυπηρέτηση του «κοινού συμφέροντος των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δεν γεννά εχθρική προδιάθεση προς άλλη χώρα».
Είναι προφανές ότι η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ άρχισε να αποδίδει καρπούς και να βγει σταδιακά η Ελλάδα από την απομόνωση που την οδήγησε η οικονομική κρίση. Το όφελος θα είναι και εθνικό και οικονομικό.