Σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη. Η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης επιχείρησε να παγιδεύσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και να δημιουργήσει τετελεσμένα επιδιώκοντας μια φωτογραφία του Νίκου Δένδια με την υπουργό Εξωτερικών, που έχει υπογράψει με τον Τσαβούσογλου το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό, καθώς το αεροπλάνο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό δεν άνοιξε καν την πόρτα του στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και αναχώρησε για τη Βεγγάζη.
Διπλωματικό ρεσάλτο, προκειμένου να δώσει τα φιλοτουρκικά διαπιστευτήρια της στην Άγκυρα επιχείρησε να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης, επιδιώκοντας να επιβάλλει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών τους όρους της επίσκεψής του στη Λιβύη.
Το αεροσκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης λίγο μετά τις 7 το πρωί. Ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε ότι στην αίθουσα των επισήμων τον ανέμενε η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης.
«Η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η κ. Μανγκούς, προσπάθησε να μου επιβάλλει στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω την επίσκεψη στην Τρίπολη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, παρά τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης προσπάθησε να επιβάλλει εκβιαστικά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με την κ. Μανγκούς.
Στόχος ήταν μέσω της κοινής παρουσίας των δύο υπουργών να υπονοηθεί ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη διεθνή υπόσταση της κυβέρνησης που λίγες εβδομάδες πριν έθεσε προς εφαρμογή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την κυρία Μανγκούς να είναι αυτή που υπέγραψε προ ολίγων εβδομάδων σειρά συμφωνιών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο, το οποίο παρέμεινε στο διάδρομο για περίπου μιάμιση ώρα. Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον επικεφαλής του εκλεγμένου Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης ακυρώθηκε, με τον Μοχάμεντ Μένφι να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για την κίνηση της Μανγκούς.
Η κυβέρνηση του Ντιμπέιμπα συνέχισε την πρόκληση καθώς ακύρωσε το σχέδιο πτήσης του Νίκου Δένδια προς τη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να εισέλθει στο FIR της Μάλτας και από εκεί να κατευθυνθεί προς την Ανατολική Λιβύη, όπου και προσγειώθηκε περίπου στις 10 το πρωί.
Στη Βεγγάζη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, με τον στρατάρχη να καταδικάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να εκφράζει την ενόχλησή του για την τουρκική επιρροή στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Αργότερα ενημέρωσε βουλευτές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα παράλογες τουρκικές αιτιάσεις.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας «είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές θέσεις και μάλιστα εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών τους έδωσαν λεπτομέρειες για το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Τομπρούκ και με τον πρόεδρο της Βουλής Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις του περί της ακυρότητας των τουρκολιβυκών συμφωνιών.
Ενδιαμέσως το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, πυροδότησε ακόμα περισσότερο την ένταση, απειλώντας μάλιστα ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της χώρας.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την έγκρισή του στον Έλληνα υπουργό να επισκεφθεί την Τρίπολη κατόπιν αιτήματός του, παρά τις ωμές πολιτικές θέσεις που υιοθέτησε τις προηγούμενες ημέρες εναντίον των συμφερόντων του λιβυκού κράτους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Αθήνα πάντως επαναλαμβάνει τη διάθεσή της να διευθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με την Τρίπολη, όχι όμως με την υπάρχουσα κυβέρνηση.
«Με ποιον οι συνομιλίες; Με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές ώστε αυτή η κυβέρνηση αυτή να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης. Με αυτήν την κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σχετικά σύντομα» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
«Η ανασφάλεια Μητσοτάκη, η παντελής απουσία συντονισμού μεταξύ Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ και η έλλειψη οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, αποβαίνουν όλο και περισσότερο εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, παρέδωσε επιπλέον 30.000 εμβόλια κατά του κόβιντ, ενώ παρέστη σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η ελληνική προσφορά για την αποκατάσταση του λιμανιού της Βεγγάζη, το οποίο είναι η πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την υποσαχάρια Αφρική.
Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ μιλά για την περιπέτεια που έζησε στη Λιβύη
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για την περιπέτεια που έζησε. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «για όσους έχουν εμπειρία από ταξίδια σε τέτοιες περιοχές και τέτοιες αποστολές, πάντα υπήρχε ο φόβος ότι θα στηθεί ένα τέτοιο επεισόδιο από τη λιβυκή πλευρά. Μάλιστα, με διπλωμάτες που μίλαγα είχαν υπόψη τους το ενδεχόμενο να περίμενε η κ. Μανγκούς έξω από το προεδρικό μέγαρο, εκεί που είναι ο Μένφι, αλλά που θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα βεβαίως. Δεν εξεπλάγησαν όπως όταν αντιλήφθηκαν ότι η κυρία Μανγκούς είχε έρθει στο αεροδρόμιο. Δεν εμφανίστηκε στον διάδρομο η κυρία Μανγκούς. Έξω ήταν μόνο τα μέλη της ελληνικής πρεσβείας και οι απεσταλμένοι του κ. Μένφι. Μετά από λίγα λεπτά αντιληφθήκαμε τι γίνεται και περιμέναμε να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί, αν θα υπάρξει κάποια λύση, κάποια συνεννόηση ώστε να μην ακυρωθεί και ματαιωθεί η επίσκεψη αυτή».
«Το αεροπλάνο δεν άνοιξε τις πόρτες. Ήμασταν μέσα στο αεροσκάφος. Συνεννοήσεις γίνονταν τηλεφωνικά και με μεγάλη δυσκολία λόγω των προβλημάτων των τηλεπικοινωνιών στη Λιβύη. Πάντως είχε υπάρξει συνεννόηση με τον ίδιο τον κύριο Μένφι την προηγούμενη μέρα, χθες δηλαδή και είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο[…] Είχε υπάρξει συνεννόηση ότι η επίσκεψη στην Τρίπολη γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να συναντηθεί με τον κ. Μένφι και είχε διευκρινιστεί ότι δεν θέλει να έχει καμία άλλη επαφή με μέλος της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, αλλά αυτό δεν τηρήθηκε κι εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το να αναχωρήσουμε μετά από μιάμιση ώρα».
Όπως είπε ο Νίκος Μελέτης πρόκειται για «ένα ακόμα επεισόδιο στις ελληνο – λιβυκές σχέσεις, αλλά έγινε με πολύ άγαρμπο και προκλητικό τρόπο. Επιχειρήθηκε να παγιδευτεί ο υπουργός Εξωτερικών σε κάτι που είχε θέσει ως προϋπόθεση να μην συμβεί για να κάνει την επίσκεψη».
Οι συναντήσεις που ακολούθησαν στη ανατολική Λιβύη μετά από αυτό το επεισόδιο έγιναν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα. «Είναι μια χώρα βαθιά διαιρεμένη. Θα έλεγα διχοτομημένη, ουσιαστικά. Εκεί υπήρχε κάθετη αντίθεση στην τουρκική παρέμβαση, στην τουρκική στήριξη που προσφέρεται στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, αλλά και κάθετη αποδοκιμασία των δύο τουρκο -λιβυκών μνημονίων» σημείωσε.
«Βεβαίως, δημιουργεί ανησυχία για το τι θα συμβεί στη χώρα αυτή, καθώς δεν φαίνονται στον ορίζοντα εκλογές οι οποίες θα έλυναν ίσως το πολιτικό πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη στη Λιβύη να παίξει με τους παίκτες εκείνους, οι οποίοι δεν αποτελούν το “μακρύ χέρι” της Τουρκίας. Αν αποφασίστηκε χθες να μεταβούμε στην Τρίπολη, ήταν για να στηριχθεί ο κύριος Μένφι, ο οποίος είναι μια μετριοπαθής φωνή»
Ο Νίκος Μελέτης τόνισε ακόμα ότι είχε σημασία η συνάντηση με τον Ακίλα Σάλεχ «καθώς θέλαμε να επιβεβαιωθούν οι θέσεις του για τα θέματα που μας αφορούν καθώς πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Άγκυρα. Επίσης και οι πρόεδροι των επιτροπών της Βουλής -που συνάντησε ο Νίκος Δένδιας μαζί με τους εμπειρογνώμονες οι οποίοι ανέλυσαν τις ελληνικές θέσεις για τα τουρκο – λιβυκό μνημόνιο- και αυτοί είχαν επισκεφθεί την Άγκυρα το προηγούμενο διάστημα και έτσι έπρεπε να υπάρχει μια ενημέρωση. Σημαντικό για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι υπάρχει σύμπλευση με το Κάιρο σε ό,τι αφορά το θέμα της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά και δεν θα ήθελε να διαταραχθεί αυτή η συνεννόηση που υπάρχει με μια έστω και τυπική συνάντηση, μια χειραψία με την κ. Μανγκούς».