Στο τέλος του 2016 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα νησιά Τήνο, Μύκονο και Πάρο. Η ολοκλήρωση του έργου με τη διασύνδεση της Νάξου και των συνοδευτικών έργων υποδομής τοποθετείται στο 2019 οπότε η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών θα φθάσει στα 100 εκατ. ευρω ετησίως.
Εφόσον μάλιστα υλοποιηθεί και η διασύνδεση της Κρήτης η μείωση του κόστους στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και κατ΄επέκταση η μείωση των επιβαρύνσεων των καταναλωτών θα φθάσει τα 500 εκ ευρώ ετησίως.
Για να γίνει αντιληπτό τι συμβαίνει θα πρέπει να πούμε ότι σήμερα η ΔΕΗ λαμβάνει αποζημίωση για την παροχή του ρεύματος στην ίδια τιμή στους καταναλωτές όλης της χώρας και φυσικά στους καταναλωτές των νησιών, όπου το κόστος παραγωγής του ρεύματος είναι κατά πολύ υψηλότερο απ΄ότι στο ηπειρωτικό σύστημα. Οι αποζημίωση αυτή είναι οι περίφημες Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) το κόστος των οποίων επιβαρύνει τους τελικούς λογαριασμούς του ρεύματος.
Η διασύνδεση λοιπόν των Κυκλάδων θα μειώσει το ύψος των ΥΚΩ κατά 100 εκ ευρώ ετησίως και της Κρήτης κατά 400 εκ ευρώ ετησίως.
Πρόσφατα και με καθυστέρηση σχεδόν δυο δεκαετιών υπεγράφησαν οι συμβάσεις υλοποίησης του έργου προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ, μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των εταιριών:
– Prysmian για την υποβρύχια διασύνδεση Λαυρίου – Σύρου
-Ελληνικά Καλώδια για τις υποβρύχιες διασυνδέσεις Σύρου- Τήνου, Μυκόνου-Πάρου
– Alstom για τους υποσταθμούς Λαυρίου, Σύρου, Μυκόνου και Πάρου και
– ΑΒΒ για το συγκρότημα αντιστάθμισης ανέργου ισχύος στη Σύρο.
Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης που μίλησε για έργο που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, έχει μπροστά του ένα ακόμη στοίχημα: Τη διασύνδεση της Κρήτης. Και αυτό δεν θα πρέπει να πάρει τόσο πολύ χρόνο για να κερδηθεί.