Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Καλοδέχονται τις εκλογές οι Ευρωπαίοι εταίροι

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ως ευκαιρία βλέπουν τις πρόωρες εκλογές στην Κομισιόν, όπως διατυπώθηκε σε σχετικό tweet, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ευκαιρία για να διευρυνθεί η πολιτική στήριξη στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, θεώρησε τις πρόωρες εκλογές ο Μάρτιν Σελμάιρ, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διευρυνθεί η στήριξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) που μόλις υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της χώρας του», έγραψε στο twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισενμπλουμ, εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσουν οι εκλογές σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη του νέου προγράμματος, σε γραπτή του δήλωση στο πρακτορείο Reuters. «Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωζώνη. Το νέο πρόγραμμα και το πακέτο μεταρρυθμίσεων υποστηρίχθηκε ευρέως από την Βουλή των Ελλήνων και ελπίζω ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη από τη νέα Βουλή των Ελλήνων», ανέφερε στη δήλωσή του ο Γ. Ντάισενμπλουμ.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με μήνυμά του στα social media, σημείωσε ότι τα «κλειδιά της επιτυχίας» είναι η διευρυμένη στήριξη και η αποφασιστικότητα. Με αυτό τον τρόπο συνεχάρη ουσιαστικά τον Α. Τσίπρα για την πρωτοβουλία του, αφού και εκείνος όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίου αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούσαν μείζον πρόβλημα τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που εξέφραζαν ευρωσκεπτικιστική πολιτική, ήδη πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία. Μετά τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης Τσίπρα, απαιτείται και η αντίστοιχη εκκαθάριση, με όλους τους παραπάνω να κλείνουν το μάτι για μία ευρεία μνημονιακή-φιλοευρωπαϊκή συγκυβέρνηση στην Ελλάδα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων