Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Καλοκαίρι με 250 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Με θεατρικό λόγο, μουσική, ποίηση, χορό, εκφάνσεις κάθε είδους της σύγχρονης τέχνης και καλλιτέχνες από ένα ευρύτατο φάσμα θα πλημμυρίσουν το καλοκαίρι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας. Μετά την αναγκαστική πολιτιστική «σιωπή» που επέβαλε ο κορωνοϊός οι τέχνες επιστρέφουν στον βασικό τους ρόλο, την άμεση επαφή με το κοινό, μέσα από το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το οποίο παρουσιάστηκε, πριν από λίγο μέσω τηλεδιάσκεψης, από την κ. Λίνα Μενδώνη και τους εκπροσώπους των φορέων που θα συνδράμουν την υλοποίησή του.

Συνολικά 55 παραγωγές, 251 παρουσιάσεις, 111 αρχαιολογικοί χώροι και 38 περιφερειακές ενότητες είναι οι αριθμοί που συνθέτουν το φιλόδοξο αυτό σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί με την συνδρομή 11 κρατικών πολιτιστικών φορέων: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Momus, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Λύκειο Ελληνίδων και οργανισμός ΝΕΟΝ.

Θεατρικές και χορευτικές, παραστάσεις, συναυλίες μουσικής κάθε είδους, πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, κινηματογραφικές προβολές αφιερώματα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Νίκος Σκαλκώτας κ.α., εντυπωσιακές εικαστικές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων τις οποίες το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν, πληρώνοντας μόνο το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει μόνιμος θεσμός, θα απασχοληθούν συνολικά 750 καλλιτέχνες και 500 άτομα ως υποστηρικτικό προσωπικό. Όπως υπογράμμισε, μάλιστα, η κ. Μενδώνη, κατηύθυνε τους καλλιτεχνικούς διευθυντές προς την επιλογή εργαζόμενων από την ελεύθερη αγορά οι οποίοι και αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτήν την εποχή λόγω έλλειψης εργασίας.

«Οι στόχοι μας αφενός να προσφέρουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας αφετέρου να συνεργαστεί το ΥΠΠΟΑ με ανθρώπους που λόγω κορωνοϊού έχουν προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση» εξήγησε η υπουργός προσθέτοντας πως υπάρχει η πρόθεση και η επιθυμία το πρόγραμμα αυτό να εξελιχθεί σε έναν μόνιμο θεσμό. Γι΄ αυτό και, όπως η ίδια ανακοίνωσε, από την 1η Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου θα ανοίξει μία ειδική πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί, όποιος καλλιτέχνης ή ομάδα επιθυμεί, να καταθέσει τις προτάσεις του οι οποίες, εν συνεχεία, θα αξιολογούνται από ειδική κριτική επιτροπή.

«Η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε μείζονα προβλήματα που χρόνιζαν. Ας το δούμε όλο αυτό ως μια πρόκληση για δημιουργία και ως μια αφετηρία διαλόγου για την επίλυση όσο το δυνατών περισσότερων από αυτά τα προβλήματα» κατέληξε η κ. Μενδώνη.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Είναι μεγάλη αυτή η ευκαιρία που δίνεται να γίνει μια διάχυση της τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους» δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου το οποίο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα σε τρεις παραγωγές, ξεχωριστές από την «Λυσιστράτη» και τους «Πέρσες» που έχει ετοιμάσει για το Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για το «Αμάρτημα της Μητρός» μου του Γ. Βιζυηνού στα αγγλικά, την «Αθηναίων Πολιτεία» που έχει να κάνει με κείμενα τα οποία αναφέρονται στην περίοδο που προηγήθηκε της Δημοκρατίας και οι «Ξένοι Περιηγητές» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα δώσει το δικό της δυναμικό παρών με 20 συνολικά προγράμματα στα οποία θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, χορευτές και καλλιτέχνες. Η έναρξη θα γίνει με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μέτζο σοπράνο Ανίτας Ρατσβελισβίλι, στις 18 Ιουλίου, στην Ρωμαική Αγορά της Αθήνα ενώ θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής από την ορχήστρα Εστουδιαντίνα, το μουσικό φωνητικό σύνολο της Μαρίνα Σάττι Chorες, τους Encardia και το μουσικό σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ αλλά και η συνεργασία του συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Βέλτσου με την σημαντική ηθοποιό Ρένη Πιττακή στο έργο «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού».
«Ήρθε ο καιρός να προσαρμόσουμε τις φιλοδοξίες μας σε πιο απλά πράγματα, να παραδώσουμε το «εγώ» μας στο «εμείς» υποστήριξε με νόημα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιώργος Κουμενεντάκης.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Με 20 παραγωγές κλασικής αλλά και σύγχρονης μουσικής, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, θα στηρίξει το πρόγραμμα και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οποίου, Γιάννης Βακαρέλης υπογράμμισε επίσης την σημαντική δυνατότητα που προσφέρει αυτή η πρωτοβουλία τόσο για το άνοιγμα των αρχαίων χώρων στην σύγχρονη τέχνη όσο και για την στήριξη ανθρώπων από τον χώρο του πολιτισμού οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων