Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Καλοκαίρι αναδιάρθρωσης στο λιανεμπόριο τροφίμων

Δε μπορείτε να πείτε ότι δεν σας είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για την ταχύτητα των εξελίξεων που βοηθούσης της συγκυρίας θα λάβουν άμεσα χώρα στον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων. Ο χορός των εξαγορών ξεκίνησε με την «Σκλαβενίτης» να αποκτά την εταιρία Δούκας, η οποία είναι από τις παλαιότερες της ελληνικής αγοράς και μάλιστα διατηρεί παρά τον μικρό αριθμό καταστημάτων που διαθέτει ισχυρό μερίδιο αγοράς στην νοτιοανατολική Αττική.

Με την εν λόγω εξαγορά η 3η σε μέγεθος εταιρία του κλάδου και η έχουσα το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Αττική, διαθέτει πλέον 91 καταστήματα. Δε μείνει όμως εδώ καθώς μέσα στη χρονιά
το δίκτυό των καταστημάτων της θα διευρυνθεί περαιτέρω και θα πρόκειται να πλησιάσει τα 100 σούπερ μάρκετ. Διεύρυνση η οποία πρόκειται προέλθει μάλλον κι από άλλες εξαγορές….

Από την άλλη πλευρά, ο εκ των κορυφαίων της ελληνικής αγοράς όμιλος Μαρινόπουλος αποφάσισε να μπει στο χώρο του χονδρεμπορίου, στο πλαίσιο και της γενικότερης αναδιάρθρωσης του δικτύου των 741 καταστημάτων που διαθέτει. Ο στόχος του δεν είναι, όπως ενδεχομένως οι περισσότεροι περίμεναν τα μικρά μάρκετ ή τα καταστήματα της γειτονιάς, αλλά η μαζική εστίαση. Ναι, η μαζική εστίαση, τα ξενοδοχεία και το κέτερινγκ , καθώς οι αγορές αυτές διαθέτουν ακόμη τουλάχιστον μεγάλη αγοραστική δυνατότητα και πλήθος εταιριών σε σχέση με τα μικρά σημεία πώλησης που κατά κανόνα είναι οι πελάτες των χονδρεμπόρων, των cash and carry δηλαδή.

Πάντως η αγορά του οργανωμένου χονδρεμπορίου δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη κι εκτιμάται σε 1 δις. ευρώ… Not bad…

Σε κάθε περίπτωση το φετινό καλοκαίρι θα είναι ενδιαφέρον από κάθε πλευρά…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων