Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό, επιστρέφει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» τόνισε, σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, το βράδυ της Τρίτης.
Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, ο Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχει ουσιαστική διαφορά από την εισήγηση του ΓΓ με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς». Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι αύριο θα πρέπει να απαντήσουν οι πλευρές σε δέκα ερωτήματα σχετικά με Ασφάλεια και Εγγυήσεις. Κάποιοι τόνισε, κάνουν γύρω γύρω και δεν απαντούν. “Κάποιοι θέλουν να φέρουν εδώ Πρωθυπουργούς αλλά τους ξαναπάντησα ότι για να έρθουν θα πρέπει να προχωρήσουμε”.
Διπλωματικές πηγές στο Κραν Μοντανά εκτιμούν πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ φτάνει στην Ελβετία εν μέρει για να αξιοποιήσει όση πρόοδο έγινε και για να δώσει ώθηση στη διαδικασία, αφού η παρουσία του την προηγούμενη φορά ήταν όπως εκτίμησαν όλες οι πλευρές σημαντικότατη προς την κατεύθυνση της επίτευξης προόδου και της συνέχισης της Διάσκεψης. Ο κ. Γκουτέρες δεχόταν εκκλήσεις από πολλές πλευρές από το πρωί για να μεταβεί στην Ελβετία. Τα τουρκοκυπριακά κόμματα έστειλαν μάλιστα επιστολή προς τον ΓΓ των ΗΕ.
Η νέα πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς
Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, ο Νίκος Αναστασιάδς κατέθεσε πρόταση να αναβληθούν οι πρωινές συναντήσεις, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να ετοιμάσουν προτάσεις, οι οποίες να συμβαδίζουν με το νέο διευκρινιστικό πλαίσιο του Αντόνιο Γκουτέρες. Η πρόταση του Προέδρου έγινε αποδεκτή από τον Μουσταφά Ακιντζί.
Χθες, ύστερα από αίτημα της ε/κ πλευράς, ο ΓΓ απέστειλε στο Άιντε διευκρινίσεις με το πλαίσιο που κατέθεσε το περασμένο Σάββατο, και το οποίο έτυχε διαφορετικής ερμηνείας από την κάθε πλευρά. Με βάση το νέο πλαίσιο αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις:
Διακυβέρνηση: Η τ\κ πλευρά διεκδικεί την εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματική συμμετοχή στα σώματα της ομοσπονδίας.Η ε\κ πλευρά θα καταθέσει προτάσεις για να «συναντήσει» κάποιες από τις τ\κ θέσεις.
Εδαφικό: Στο πλαίσιο Γκουτέρες ήταν σαφές ο ΓΓ του ΟΗΕ, έκανε λόγω για σημαντική επιστροφή εδαφών στην ε\κ πλευρά. Η τ\κ καλείται να ετοιμάσει χάρτη με την Μόρφου υπό ε\κ διοίκηση.
Ίση μεταχείριση: Η ε\κ πλευρά φαίνεται να κατεβάζει τους τόνους για τις άδειες εργασίας σε Τούρκους υπηκόους, συμμρφούμενη με την θέση του Γ.Γ, ότι θα πρέπει να παραχωρήσουν άδειες αναλογικά, σε σχέση με τους Ελλαδίες υπηκόους.
Ασφάλεια
Η Τουρκία αναμένεται σήμερα και αύριο, με την κάθοδο Γκουτέρες, να δεχθεί πιέσεις για να αποδεχθεί:
- Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης
- Αυστηρό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων, σε σημείο που θα παραμείνουν δύο αγήματα: ΕΛΔΥΚ (950) και ΤΟΥΡΔΥΚ (650)
- Στο ίδιο κεφάλαιο θα πρέπει να καταθέσει εισηγήσεις για τον μηχανισμό εφαρμογής και επιτήρησης της λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ