Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Για άλλη μία φορά η χώρα οδεύει σε εκλογές μετά από την παραίτηση του Πρωθυπουργού και την Κυβέρνησης του και την κατάθεση της εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας μετά από πολλές συνεδριάσεις με τους Υπουργούς του αποφάσισε στην δυσκολότερη περίοδο για την οικονομία και την πολιτική να σύρει την χώρα στις κάλπες προκειμένου να λύσει το εσωκομματικό του πρόβλημα.
Η οικονομία μετά από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων βρίσκεται σε πολύ αδύναμη θέση με το πρόγραμμα να δίνει κάποια χρήματα βοηθώντας την χώρα να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να μπορέσει να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ακόμη, πέρα από το οικονομικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα της μετανάστευσης, το οποίο λόγω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση και της μη ύπαρξης κοινής πολιτικής για την μετανάστευση από την Ένωση έχουν κυριολεκτικά γεμίσει τα νησιά με μετανάστες με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να διαμαρτύρονται, διότι δεν έχουν τις υποδομές ούτε να τους υποδεχτούν, ούτε να δώσουν τα απαραίτητα χαρτιά. (εισέρχονται καθημερινά 700 μετανάστες με τζετ σκι, ιστιοπλοϊκά κ.λ.π)
Στους οκτώ μήνες που πέρασαν οι πολίτες έγιναν μάρτυρες της απόλυτης μεταμόρφωσης του Πρωθυπουργού και της πολιτικής του και από το σημείο που διακήρυττε κατά του μνημονίου έφτασε να δεχτεί ένα πολύ επώδυνο μνημόνιο με μέτρα που δεν δέχονταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις του παρελθόντος, ενώ κατόρθωσε με τον χειρισμό αυτό να προκαλέσει εκλογές την ώρα που εκκρεμούν πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις.
Ακόμη, για πρώτη φορά στα χρονικά Κυβέρνηση διχάστηκε εντός του Κοινοβουλίου και έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία λόγω του ότι 32 βουλευτές αποφάσισαν να καταψηφίσουν το μνημόνιο. Αντί να λύσει το πρόβλημα αυτό εσωκομματικά ο κ. Τσίπρας επέλεξε να το λύσει με τις εκλογές.
Γιατί οι εκλογές να γίνουν τόσο σύντομα. Καταρχήν ο Πρωθυπουργός έχει υπολογίσει πως δεν θα έχουν προλάβει να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, οπότε δεν πρόκειται να υποστεί πτώση η δημοτικότητα του. Κατά δεύτερον, ο Λαφαζάνης και όλα τα στελέχη που διαφωνούν με το μνημόνιο δεν θα προλάβουν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμα δεν έχουν προβεί στην σύσταση κομματικού οργανισμού.
Πρόκειται οι δανειστές να αντιδράσουν. Οι δανειστές δεν πρόκειται να παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας, διότι ήδη έχουν υποστεί πολλές αρνητικές κρητικές, αλλά και πλέον έχει κλειδώσει η συμφωνία και έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όλα τα μέτρα του μνημονίου που αφορούν την περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Επιπροσθέτως, πολλοί θεωρούν πως οι εκλογές γίνονται για να μπορέσει ο Τσίπρας να απευθυνθεί στον λαό ως προς το αν εγκρίνει το τρίτο μνημόνιο. Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη, διότι η χώρα έχει ήδη υπογράψει το μνημόνιο, έχει ήδη ψηφίσει τα περισσότερα μέτρα και έχει πάρει την πρώτη δόση από το δάνειο των 86 δις, οπότε η συμφωνία έχει κλειδώσει και κανείς δεν μπορεί να την σπάσει παρά μόνο αν παραβεί κάποιον όρο της συμφωνίας.
Οι ελιγμοί του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων απέβησαν μοιραίοι, διότι οι εταίροι δεν μπορούσαν να συζητήσουν με την Κυβέρνηση λόγω της έπαρσης που υπήρχε. Βέβαια, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί πριν λήξει το πρόγραμμα προκειμένου η χώρα να είχε χρηματοδότηση και να αποφασίσει συντεταγμένα και χωρίς την απειλή του περιορισμού της διακίνησης κεφαλαίων.
Εν κατακλείδι, η χώρα για άλλη μία φορά πάει προς εκλογές μέσα σε οκτώ μήνες και οι πολίτες καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους και να στηρίξουν την σωστότερη ισχύ για να διαχειριστεί την συμφωνία αυτή. Κάποιοι όροι μπορούν να αλλάξουν μόνο με ισοδύναμα μέτρα, οπότε τα κόμματα πρέπει να παρουσιάσουν τα ισοδύναμα που μπορούν να καταφέρουν μετά από εκ νέου διαπραγμάτευση με τους δανειστές.