Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές μετά από περίπου 20 μέρες προεκλογική περίοδο και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε λόγω της υπογραφής του τρίτου μνημονίου. Οι εκλογές αυτές ανέδειξαν ως απόλυτο νικητή την αποχή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας νίκησε τις προβλέψεις για ντέρμπι και κατάφερε να παραμείνει στο ποσοστό που είχε τον Ιανουάριο παρά την διάσπαση που υπέστη το τελευταίο μήνα της προηγούμενης κυβερνητικής του θητείας.
Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 35,5% με 145 έδρες
ΝΔ: 28,09% με 75 έδρες
Χρυσή Αυγή: 6,98% με 18 έδρες
ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6.28% με 17 έδρες
ΚΚΕ: 5,55% με 15 έδρες
Ποτάμι: 4.09% με 11 έδρες
ΑΝΕΛ: 3,68% με 10 έδρες
Ένωση Κεντρώων: 3,43% με 9 έδρες
Λαϊκή Ενότητα: 2,85% και εκτός Βουλής
Το αποτέλεσμα αυτό έχει σίγουρα πολλαπλές αναγνώσεις και μπορούν να γίνουν αρκετές αναλύσεις σύμφωνα με την τάση των πολιτών κατά την ψήφιση των κομμάτων. Το γενικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της Κυριακής είναι πως όλα τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία άσκησης της πολιτικής, καθώς ο απόλυτος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η αποχή με 45,4%.
Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας παρά την υπογραφή τρίτου μνημονίου, παρά την μη εκτέλεση του προηγούμενου προγράμματος Θεσσαλονίκης και παρά την διάσπαση του από τα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας, κατάφερε να διατηρηθεί πρώτος και με το ποσοστό του να παραμένει ανέπαφο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ξεκάθαρο πως ρίσκαρε αρκετά πηγαίνοντας την χώρα σε εκλογές προκειμένου να ξεφορτωθεί τα βαρίδια που είχε τόσο καιρό και του δημιουργούσαν προβλήματα, τόσο στην Βουλή, όσο και εσωκομματικά.
Οι πολίτες έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα προκειμένου να εξετάσουν αν όντως είναι ηγέτης ή απλά είναι ίδιος με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Η δεύτερη ευκαιρία είναι ότι πλέον έχει την δυνατότητα να ασκήσει την εξουσία χωρίς εσωκομματικά προβλήματα και χωρίς να πρέπει να κρατάει ισορροπίες.
Στην Ν.Δ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της συσπείρωσης και στην διατήρηση του ποσοστού που πήρε το κόμμα στις εκλογές του Ιανουαρίου. Τώρα και επίσημα το κόμμα μπαίνει σε μία περίοδο εσωτερίκευσης όπου θα πρέπει να βρει ξανά την ιδεολογική ταυτότητα που είχε απωλέσει και να εμφανιστεί ως δύναμη σταθεροποίησης με ένα νέο αρχηγό που θα έχει προκύψει από ανοιχτές διαδικασίες. Θα πρέπει πέρα από τον αρχηγό να αλλάξουν και τα πρόσωπα που αποτελούν την ηγεσία του κόμματος προκειμένου να τεθούν νέες βάσεις που θα φέρουν την απαραίτητη αλλαγή στο κόμμα.
Αν η ΝΔ δεν καταφέρει να αλλάξει από πάνω προς τα κάτω, να τοποθετηθεί με σαφή και διαυγή ιδεολογική τοποθέτηση και να αλλάξει και την νοοτροπία της ως προς τους πολίτες, θα έχει τραγική μείωση των ποσοστών της. Ακόμη, πρέπει να αποκτήσει μία νεανική ανανέωση στα ψηφοδέλτια της, διότι πλέον τα ποσοστά της στην ηλικιακή ομάδα 18-24 έχουν πέσει πάρα πολύ. Ενδεικτικά σε αυτές τις εκλογές το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 40% στις ηλικίες αυτές, ενώ της ΝΔ 18%.
Η Χρυσή Αυγή κατάφερε παρά την κοινωνική κατακραυγή και τις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει να παραμείνει στα ποσοστά της και να πετύχει για άλλη μία φορά την τρίτη θέση. Ίσως αυτό που συνέβαλε στην διατήρηση του ποσοστού της να είναι η αύξηση των μεταναστών και η κρίση που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αρχίζει να επανακτά την ισχύ του με την νέα του Αρχηγό, η οποία ήταν από τους κερδισμένους αυτής της εκλογικής μάχης. Η κίνηση της να απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και να κατέβει με κοινό ψηφοδέλτιο με την ΔΗΜΑΡ ήταν μία κίνηση που ανέβασε το ποσοστό του κόμματος.
Το Ποτάμι είναι από τους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης λόγω της μείωσης του ποσοστού του από το 6% στο 4%, το οποίο οφείλεται στην ευρεία υποστήριξη που παρείχε στην προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και στο γεγονός ότι δεν διαθέτει σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό. Το κόμμα θα πρέπει να αλλάξει ορισμένα πράγματα στην στάση που διατηρεί στην Βουλή προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά και να συνεχίσει με άνοδο στα ποσοστά του.
Οι ΑΝΕΛ είναι από τους κερδισμένους των εκλογών, διότι όλοι περίμεναν πως λόγω της αποδοχής και της υπογραφής του μνημονίου από το πλέον αντιμνημονιακό κόμμα, το κόμμα αυτό δεν θα κατάφερνε να μπει στην Βουλή. Παρόλα αυτά όμως φαίνεται πως οι πολίτες έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα αυτό προκειμένου να αλλάξει μερικά πράγματα στην πολιτική που ασκεί, αλλά και να αποτελέσει πραγματικά ένα πόλο σταθερότητας μέσα στην Κυβέρνηση.
Η Ένωση Κεντρώων κατάφερε μετά από 20 χρόνια προσπάθειας να μπει στην Βουλή τα κατάφερε κυρίως λόγω της ανάγκης ύπαρξης ενός νέου άφθαρτου φορέα, αλλά και για τον λόγο πως η οικονομική κρίση και η ύπαρξη των μνημονίων έχουν καταφέρει να φέρουν αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νέα κόμματα που λειτουργούν ως δέκτες της ψήφου οργής των πολιτών.
Η Λαϊκή Ενότητα είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, καθώς πίστευε πως η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα τους έδινε ένα μεγάλο ποσοστό με αποτέλεσμα να εισπράξουν το ακριβώς αντίθετο και να μείνουν εκτός Βουλής. Αυτό έγινε για τον λόγο ότι όλη η ρητορική τους ήταν για μια εναλλακτική λύση που θα έφερνε την χώρα εκτός μνημονίου χωρίς ποτέ να εξηγήσουν ποια είναι αυτή η λύση και ποιες είναι οι αρνητικές της επιπτώσεις.
Εν κατακλείδι, οι εκλογές αυτές δεν είχαν απολύτως καμία ουσία και έγιναν σε μία χρονική συγκυρία λανθασμένη με άμεση ανάγκη μίας σταθερής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας και να μην μπει ξανά η χώρα στην πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών αν φυσικά θέλουν οι κυβερνώντες να βγει η χώρα από την μέγγενη του μνημονίου.