Στη Σλοβακία των 5,4 εκατ. κατοίκων, κράτος μέλος της ΕΕ και του NATO, διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές που αναγγέλλονται αμφίρροπες και προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας του δυνητικού αντίκτυπού τους στην υποστήριξη που προσφέρει η Μπρατισλάβα στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και ευρύτερα στην εξωτερική πολιτική της.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 22:00 [σ.σ. τοπικές ώρες· 08:00 και 23:00 αντίστοιχα ώρες Ελλάδας]. Τα έξιτ πολ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι γνωστά αύριο Κυριακή το πρωί.
Επικρατέστερα κόμματα χαρακτηρίζονται το Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία») του λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος μετακινήθηκε περαιτέρω προς τα δεξιά και κατηγορείται πως είναι «φιλορώσος» από αντιπάλους του —ο ενδιαφερόμενος το αρνείται— και η κεντρώα παράταξη Προοδευτική Σλοβακία του Μιχάλ Σιμέτσα, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η παράταξη του κ. Φίκο φέρεται να έχει προβάδισμα, πάντως και τα δύο κόμματα πιστώνονται κατά δημοσκοπήσεις περί το 20% των προθέσεων ψήφου.
Όποια παράταξη κι αν νικήσει από τις δύο, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο σλοβακικό κοινοβούλιο των 150 εδρών.
Η επόμενη κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τη συμμαχία της κεντροδεξιάς, στην εξουσία από το 2020, που μεταβλήθηκε τρεις φορές.
Κατά τη διάρκεια θυελλώδους προεκλογικής εκστρατείας με πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ο κ. Φίκο καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+.
Για πολλούς Σλοβάκους, οι κυριότερες ανησυχίες είναι οικονομικές και κοινωνικές: η χώρα καταγράφει επισήμως τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ (10%), ενώ το σύστημα υγείας της είναι οικονομικά αποδυναμωμένο. Η πρόνοια και η περίθαλψη για τους συνταξιούχους και τους κατοίκους παραμελημένων περιοχών προκαλεί ανησυχίες και διαμαρτυρίες, όπως και η αυξημένη μετανάστευση.
Ο Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε προεκλογικά πως θα ταχθεί εναντίον περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Μιχάλ Σιμέτσα υπόσχεται να απαλλάξει τη Σλοβακία από το «παρελθόν», προφανής αναφορά στις τρεις θητείες του κ. Φίκο στο αξίωμα του πρωθυπουργού (2006-2010, 2012-2018), καλώντας συνεχώς τους ψηφοφόρους να «εκλέξουν το μέλλον».
Από το 2020, ο τετρακομματικός κεντροδεξιός συνασπισμός με πρωθυπουργό αρχικά τον Ιγκόρ Μάτοβιτς και κατόπιν τον Έντουαρντ Χέγκερ αντιμετώπισε πολλαπλές εσωτερικές διενέξεις και επικρίσεις για τις ενέργειες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Τον Μάιο, η πρόεδρος Ζούζανα Τσαπούτοβα αντικατέστησε τον κυβερνητικό συνασπισμό με σχήμα τεχνοκρατών. Τα κόμματα της συμμαχίας, τα οποία στο μεταξύ διασπάστηκαν, φοβούνται πως ενδέχεται να μείνουν εκτός κοινοβουλίου στις σημερινές εκλογές.