Ούτε η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτρέπει τις καταστρατηγήσεις των ωραρίων εργασίας και γενικότερα τη μαύρη απασχόληση όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να υποχρεώνονται σε απλήρωτες υπερωρίες ή και σε ωράρια πλήρους απασχόλησης, ενώ έχουν δηλωθεί ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.
Αυτή την περίοδο οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου ξεσκονίζουν τις επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών και όχι μόνο τις τουριστικές, ενώ ειδικοί έλεγχοι γίνονται στις εποχικές επιχειρήσεις.
Κατά πρώτο εξάμηνο του 2024, η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε 38.220 ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα και επέβαλε πρόστιμα σε 8.261 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 22.187.259 ευρώ.
Αναλυτικότερα, το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους επιβλήθηκαν 605 κυρώσεις που αφορούσαν περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, δηλαδή μαύρη απασχόληση, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 6.751.500 ευρώ.
Συγχρόνως καταγράφηκαν άλλες 1.672 παραβάσεις στους πίνακες προσωπικού, που σημαίνει υπέρβαση των ωραρίων απασχόλησης (υπερεργασία και απλήρωτες υπερωρίες) ή υπερωρίες που πληρώθηκαν αλλά δεν δηλώθηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ.
Για τις περιπτώσεις των παραβάσεων των ωραρίων εργασίας τα πρόστιμα ανήλθαν στα 3,99 εκατ. ευρώ, κατά το α’ εξάμηνο.
Ακόμη εντοπίστηκαν άλλες 142 παραβάσεις για υπέρβαση χρόνου εργασίας και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 225.000 ευρώ.
Και η ψηφιακή κάρτα
Το εντυπωσιακό είναι, πως οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας εντόπισαν και 930 παραβάσεις για μη ορθή χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και επέβαλαν πρόστιμα ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, για περιπτώσεις που αφορούν υπερβάσεις ωραρίων και συμβάσεις εργασίας, καταγράφηκαν στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους 3.349 παραβάσεις που αφορούσαν στο 40,53% των συνολικών παραβάσεων ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 13,57 εκατ. ευρώ που ανέρχονται στο 61,18% επί του συνόλου.
Αναφορικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που υποτίθεται ότι θα χτυπούσε καίρια τη μαύρη εργασία και απασχόληση, με τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας αποκάλυψαν ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψή της είναι οι ακόλουθες:
- Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμών τρίτων εταιριών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών.
- Εργαζόμενοι (κυρίως μετανάστες) που απασχολούνται σε super markets, logistics και πολυκαταστήματα με τις ειδικότητες του picker προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή.
- Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγία να χτυπούν κάρτα στις 6 π.μ. και γενικά μια ώρα αργότερα από την κανονική προσέλευση, ώστε να παραταθεί το 8ωρο της εργασίας τους, χωρίς την υποχρέωση καταβολής υπερωριών.
- Εταιρίες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – 7ήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου, χτυπούν τις κάρτες την ημέρα ενώ εργάζονται νύχτα, για να μην λαμβάνουν το επίδομα νυχτερινής απασχόλησης.
- Παραβιάσεις του ωραρίου καταγράφονται και στα συνεργεία καθαρισμού, καθώς διαπιστώνεται ότι τις κάρτες των εργαζόμενων τις χτυπούν οι προϊστάμενοι.
- Οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι (μερική απασχόληση) υποχρεώνονται να χτυπούν την Ψηφιακή Κάρτα για 4ωρη απασχόληση, ενώ δουλεύουν 8ωρο.
- Παραβάσεις εντοπίζονται στα ωράρια απασχόλησης παρά την Ψηφιακή Κάρτα στους εργαζόμενους των ηλεκτρονικών παραγγελιών και των οδηγών.
- Οι προσωπάρχες καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, ώστε να τις χτυπούν οι ίδιοι όποτε θέλουν.