«Το υπουργείο, έχει υποσχεθεί να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι τις 15 του μηνός. Αυτό θα γίνει πράξη», διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
«Το Υπ. Εθνικής Άμυνας δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή του που θα γίνουν τα hot spot. Εμείς, όταν μας ζητήθηκαν κάποια στρατόπεδα, τα παραχωρήσαμε με τη δέσμευση της καταβολής προς τα ταμεία, του 5% που θα πηγαίνουν προς το προσωπικό», είπε αρχικά ο υπουργός και συνέχισε:
«Το ΥΠΕΘΑ ανέλαβε την τελευταία στιγμή να ολοκληρώσει μια υποχρέωση του κράτους. Εμείς ξεκαθαρίσαμε στους δημάρχους Ιεροκάστρου και Σίνδου, ότι αν υπάρχει μία απόφαση για χώρο στη μεριά της Βορείου Ελλάδος, ο οποίος θα συμφωνηθεί από κοινού με τους δημάρχους για τη μεταφορά των Relocation center, είμαστε διατεθειμένοι να το μεταφέρουμε ανά πάσα στιγμή αυτό χρειαστεί. Όμως δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν αυτή τη στιγμή οι εργασίες γιατί πρέπει οι υποχρεώσεις της χώρας να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 15 του μηνός».
«Η υπόσχεση που έχει δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι 15 του μηνός. Αυτό θα γίνει πράξη», πρόσθεσε o ίδιος.
Εν τω μεταξύ εκφράζεται δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της προετοιμασίας των hotspot από Μέρκελ και Ολάντ. Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό ζήτημα συζήτησαν εκτενώς Φρανσουά Ολάντ και Άγγελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στο Στρασβούργο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για την κατάσταση που επικρατεί με τις ροές μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συμφωνήθηκε η διατήρηση της πίεσης προς τη χώρα μας ώστε να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η δημιουργία των κέντρων καταγραφής προσφύγων.
Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, που θα συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, την ενίσχυση της διαδικασίας καταγραφής και φιλοξενίας των προσφύγων, την καταπολέμηση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων, την επίσπευση των διαδικασιών απέλασης των παράνομων μεταναστών και την παροχή βοήθειας στην Τουρκία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία ζητάει επιπλέον οικονομική ενίσχυση πέραν των 3 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί ότι θα της παράσχει η ΕΕ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να μην φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει την απαίτηση της Άγκυρας.
Σημειώνεται ότι η κ. Μέρκελ μεταβαίνει σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Εξάλλου, στο Παρίσι επικρατεί έντονη ανησυχία για το θέμα της Συρίας, αλλά και τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα.
με πληροφορίες από real.gr και tanea.gr