Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρέστη στους εορτασμούς της 60ης επετείου από την ίδρυση της σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ), στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.
«Οι κανόνες εμπλοκής είναι απελευθερωμένοι και ξέρουν καλά, ότι όποιος τολμήσει να ανέβει σε ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρχει την επόμενη στιγμή. Δεν παίρνει πλέον ο άνεμος τις σημαίες, τις σημαίες τις υποστέλλουμε μόνο εμείς για να τις αντικαταστήσουμε όταν φθαρούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα, στο χαιρετισμό του εξήρε την προσφορά των βατραχανθρώπων προς την πατρίδα και το έθνος, τονίζοντας ότι «όλοι μας αντλούμε δύναμη από το παράδειγμά σας, από τον τρόπο που εκτελείτε το καθήκον σας».
Ο κ. Καμμένος εξήγγειλε τη δημιουργία Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και «θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και στην εξέλιξη των στελεχών μας», όπως είπε. Επίσης διαβεβαίωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας της σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στο υψηλό έργο που επιτελείτε, αλλά και στις ανάγκες που έχετε».
Εξάλλου γνωστοποίησε ότι «προωθούμε την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος σχετικά με το επίδομα των στελεχών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και θα μεριμνήσουμε άμεσα για τα κονδύλια τα οποία απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν εν αποστρατεία στελέχη απόφοιτοι της σχολής οι οποίοι με την προσφορά τους συνετέλεσαν καθοριστικά στην αναβάθμιση και εξέλιξη τόσο της ΣΥΚ όσο και της ΔΥΚ, καθώς και ο πρώτος Έλληνας υποβρύχιος καταστροφέας, που αποφοίτησε από την αντίστοιχη σχολή των ΗΠΑ.
Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης , ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος , καθώς και απόφοιτοι της ΣΥΚ.
Η ιστορία της διοίησης Υπορυχίων Καταστροφών ξεκίνησε το 1953 όταν με την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων, με αποστολή την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του Πολεμικού Ναυτικού.
Ακολούθησε η αποστολή αξιωματικών και υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, στο σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών, με σκοπό τη δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα Ελλήνων εκπαιδευτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάμβαναν και την οργάνωση της ΣΥΚ στην Ελλάδα. Αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1957 στο κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ), υπό τη διοίκηση του πλοίαρχου Κ. Εγκολφόπουλου.
Πηγή: protothema.gr