Σε νέα μελέτη του ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχωρά στο αποτέλεσμα πως το πολιτικό ρίσκο απειλεί την ανάπτυξη της παγκόσμια οικονομίας, και συνεχίζει λέγοντας πως ο λαϊκισμός είναι αρκετά ισχυρός προκειμένου να απειλήσει και να αποκόψει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Όπως αναφέρεται, το πολιτικό ρίσκο είναι αυξημένο στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς ο λαϊκισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα αναταραχών αλλά και διώχνοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, η ικανότητα των Κεντρικών Τραπεζών να τονώνουν με τις πολιτικές τους την οικονομική ανάπτυξη, έχει μειωθεί.
«Η άνοδος του λαϊκισμού που παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες θα μπορούσε να είναι πρόδρομος ενός αυξημένου εμπορικού προστατευτισμού και αυξανόμενων τάσεων κατακερματισμού στην ευρωζώνη, που θα αύξαναν την αβεβαιότητα και θα έβλαπταν τις προοπτικές για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα», τονίζει ο επικεφαλής της έκθεσης και αναλυτής του οίκου αξιολόγησης, Brian Coulton.
Ως αποτέλεσμα, η Fitch αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2016, από το 1,8% στο 1,4%: «Φέτος πιθανότατα θα δούμε τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για το αμερικανικό ΑΕΠ από το 2009, καθώς οι προσαρμογές του πετρελαϊκού τομέα, η ισχνή εξωτερική ζήτηση και η προηγούμενη ανατίμηση του δολαρίου, θα επιβαρύνουν τη βιομηχανική ζήτηση».
Μάλιστα, ο οίκος προσθέτει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal reserve, Fed) ίσως είναι η μόνη Κεντρική Τράπεζα που θα συσφίξει τη νομισματική της πολιτική βραχυπρόθεσμα, κάτι που πιθανότητα θα γίνει το Δεκέμβριο.
Η έκθεση τονίζει επίσης πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει κορυφωθεί από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποια διαφορετική πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο ισχύει και με την Ιαπωνία, παρά τις νομισματικές πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν οι Κεντρικές Τράπεζες των δύο χωρών.
Κλείνοντας, η έκθεση επισημαίνει πως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας ίσως προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, στο -0,5%. Σε ότι αφορά την οικονομική μεγέθυνση των ανεπτυγμένων χωρών στο διάστημα 2016-2018, προβλέπεται (μέση) ανάπτυξη της τάξης του 1,5%.