Επειδή πλέον δεν έχουν μείνει και πολλά στα οποία μπορεί να προσβλέπει ο μέσος Έλληνας, λέει καθημερινά στον εαυτό του «τουλάχιστον να’χω την υγειά μου». Τι να ζητήσει δηλαδή; Ανάπτυξη ή φορολογική δικαιοσύνη; Αλλά και με το αγαθό της υγείας, το οποίο πράγματι, είναι θεμελιώδες για μια κοινωνία, φαίνεται πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα κακά νέα, αυτή τη φορά, έρχονται απ’έξω…
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προειδοποιεί, μέσω του πρακτορείου, πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει ρίξει το επίπεδο της νοσοκομειακής φροντίδας δημιουργώντας τον κίνδυνο εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών.
Ο Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου τονίζει ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, ενώ επισημαίνει ότι οι περικοπές σε χρηματοδότηση και προσωπικό δυσκολεύουν τη σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.
«Είδα μέρη όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών όπως τα γάντια, οι ποδιές και τα πανάκια με οινόπνευμα» είπε ο Μαρκ Σπρένγκερ στο Reuters.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ιό του HIV, έπειτα από την προειδοποίηση του Κέντρου για εξάπλωση της επιδημίας, αλλά και στις πολυανθεκτικές λοιμώξεις.
Ο Σπρέγκερ επισημαίνει ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό και πριν την οικονομική κρίση, καθώς η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χρήση αντιβιοτικών, η χρήση των οποίων ευνοεί την εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, ωστόσο, η κατάσταση, πλέον, λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, επιστημονικός υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δηλώνει στο Reuters «Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στις αποφάσεις τους για το τι πρέπει να κοπεί και τι να μείνει. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που θα αυξήσει αντί να περιορίσει το κόστος».
Το πρακτορείο τονίζει ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά είδη, όπως βαμβάκι και καθετήρες μέχρι και υποστρώματα κρεβατιών.
Επειδή οι περιγραφές του πρακτορείου είναι τόσο παραστατικές στις λεπτομέρειές τους καθίστανται εκ των πραγμάτων και εξαιρετικά ανησυχητικές. Συνεπώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει να κάνει κάποιο σχόλιο ή αρχίζουμε να τρέχουμε σε μοναστήρια αντί για νοσοκομεία;