Για τη σημασία του εμβολίου για τα παιδιά μιλά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας – Καθυστερήσεις προβληματίζουν τους παιδιάτρους για τους εμβολιασμούς σε ιατρεία
Σήμα για την επίσπευση των εμβολιασμών σε παιδιά στέλνει ο καθηγήτης λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέροντας ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά θα μολυνθούν αργά ή γρήγορα αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού επισημαίνοντας ότι μπορεί να μην είναι πλήρως γνωστό το τί θα γίνει μετά από 10 χρόνια από το εμβόλιο ωστόσο είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί αν κολλήσει κορωνοϊό, καθώς οι συνέπειες είναι μακροχρόνιες.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο OPEN, η πρόεδρος των προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παιδιάτρων καθώς ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί βασικά διαδικαστικά ζητήματα ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία.
«Εμείς οι παιδίατροι ζητάμε να γίνει ο εμβολιασμός ζητάμε να γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών στα ιατρεία και το αίτημά μας έχει γίνει δεκτό από την Πολιτεία και αναμένουμε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα ούτως ώστε πλέον να έχουμε τα εμβόλια στα ιατρεία και να ξεκινήσουμε εμβολιάζουν τα παιδιά άνω των 12 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας Τζίνα Νταμάγκα, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει.
Σύψας: Είναι γνωστό τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει τον ιό
Την άποψη πως αργά ή γρήγορα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό.
«Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.
Σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ένα μήνα επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία
Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.
Προβληματισμός στους παιδιάτρους για εμβολιασμούς σε ιατρεία
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παιδιάτρων καθώς ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί βασικά διαδικαστικά ζητήματα ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία.
«Εμείς οι παιδίατροι ζητάμε να γίνει ο εμβολιασμός ζητάμε να γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών στα ιατρεία και το αίτημά μας έχει γίνει δεκτό από την Πολιτεία και αναμένουμε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα ούτως ώστε πλέον να έχουμε τα εμβόλια στα ιατρεία και να ξεκινήσουμε εμβολιάζουν τα παιδιά άνω των 12 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας Τζίνα Νταμάγκα, μιλώντας OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος.
Ωστόσο, όπως εξήγησε, «υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα που αφορούν στη μεταφορά του σκευάσματος τη συντήρηση του και την οργάνωση των ραντεβού στα ιατρεία. Αναμένουμε απαντήσεις από την πολιτεία πως έχουν πληροφόρηση αναμένεται στο τέλος του μήνα. Έχουμε ζητήσει εμβόλια το αίτημα έγινε αποδεκτό απλά πρέπει να διευθετηθούν τα τεχνικά ζητήματα.»
Αναφορικά με την άποψη που έχουν οι παιδίατροι για τον εμβολιασμό στα ιδιωτικά ιατρεία, η κ. Νταμάγκα ανέφερε ότι «η πλειονότητα του παιδιάτρου είναι αυτή που τάσσεται υπέρ του εμβόλιο. Περιμένουμε να διευθετηθεί το διαδικαστικό κομμάτι ώστε να δούμε ποιοι συνάδελφοι θα συμβεί λυθούν και να ξεκινήσει η διαδικασία».
Ethnos.gr