Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Κάν’ το όπως ο Σπάιντερμαν: Σκαρφάλωσε σε τοίχους με ειδικά γάντια (ΒΙΝΤΕΟ)

Όσοι θα τα φορέσουν στα χέρια και στα πόδια τους, θα μπορούν να σκαρφαλώνουν σε κάθετους τοίχους, ακόμη και σε γυάλινους – Πώς λειτουργεί η νέα τεχνολογία που είναι εμπνευσμένη από τις μικρές σαύρες…

Στο μέλλον ο καθένας θα μπορεί να νιώσει Σπάιντερμαν χάρη σε ένα ζευγάρι γάντια που διαθέτουν μια ειδική τεχνολογία προσκόλλησης στις επιφάνειες. Είναι εμπνευσμένη από τις μικρές σαύρες και επιτρέπει στους ανθρώπους που τα φοράνε στα χέρια τους και στα πόδια τους, να σκαρφαλώνουν σε κάθετους τοίχους, ακόμη και σε γυάλινους. Κάτι που θυμίζει τη συναρπαστική σκηνή από την ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα» του 2011, όπου ο Τομ Κρουζ σκαρφαλώνει, φορώντας μόνο ένα ζευγάρι ειδικά γάντια, στο εξωτερικό του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, του γυάλινου ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, ύψους 830 μέτρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Έλιοτ Χόουκς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας «Journal of the Royal Society Interface», σύμφωνα με το «Science» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», πραγματοποίησαν και μια επίδειξη.

Ένας διδακτορικός φοιτητής βάρους 70 κιλών σκαρφάλωσε με επιτυχία σαν σαμιαμίδι πάνω σε έναν τοίχο από γυαλί ύψους 3,6 μέτρων. Η επιφάνεια του ειδικού γαντιού σε κάθε χέρι και πόδι του ήταν 140 τετραγωνικά εκατοστά. Έως τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν κάτι ανάλογο παρά μόνο σε πολύ μκρές επιφάνειες λίγων μόνο τετραγωνικών εκατοστών (η ικανότητα προσκόλλησης μειώνεται όσο αυξάνεται η επιφάνεια προσκόλλησης).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων