Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε εχθές ότι η Μόσχα θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στην ανάπτυξη των θεμελιωδών επιστημών για να υπερκεράσει τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από τον περιορισμό πρόσβασης στις σύγχρονες τεχνολογίες εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων για τη δράση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.
Η Δύση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες εκτός της απαγόρευσης στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου δεκάδων προσώπων και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, περιλαμβάνουν και τον περιορισμό της πρόσβασης στις τεχνολογίες γεώτρησης, έναν τομέα που θεωρείται κλειδί προκειμένου η Ρωσία να επιτύχει την ανάπτυξη ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα βαθιά νερά του Αρκτικού κύκλου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία στην ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών. «Αυτό δεν είναι πολύ καλό, αλλά θα μπορούσε πιθανόν τελικά να μας ωφελήσει» είπε. «Οι υπάρχουσες συνθήκες έχουν προφανώς ένα συν: η Ρωσία έχει αποκτήσει μια νέα ώθηση προς την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα μειώσει τα χρήματα που δίνει για την ανάπτυξη των επιστημών διατηρώντας τον υπάρχοντα προγραμματισμό της κρατικής χρηματοδότησης σε ποσό πάνω από τα 834 δισεκατομμύρια ρούβλια (15,56 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2020 παρά την πτώση των κρατικών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα μισά από τα έσοδα των ρωσικών εξαγωγών.